Vezi VIDEO
Ceara de albine a adus anul acesta profituri destul de frumoase mai multor apicultori. Inainte de Pasti, maramuresenii care lucreaza in breasla au scos la vanzare nenumarate obiecte decorative confectionate din fagurii topiti. Iepurasi, oua, iconite, dar si stupi in miniatura sau chiar albine – au reprezentat una dintre ofertele inedite de la targul de produse traditionale organizat zilele acestea in centrul municipiului Baia Mare.
Ideea de a transforma ceara de albine in figurine care sa fie vandute de Pasti a fost inspirata de internet. Inclusiv formele in care e turnat materialul au fost achizitionate online. Apicultorii spun ca ceara trebuie filtrata cu grija, dar ca procedura de realizare a lumanarilor nu e deloc dificila. Ei au marturisit ca vanzarile merg bine si ca lumanarile-iepurasi au reprezentat o adevarata atractie pentru copii.
“E atractia mai mult pentru copii. Este ceva mai interesant pentru ei. Le cumpara ca jucarioare multi dintre ei – se uita si le place, pentru ca arata frumos si sunt tot felul de modele. Dar sa stiti ca incep si oamenii sa isi dea seama ca o asemenea lumanare in casa face bine sanatatii. Odata aprinsa, lumanarea degaja mirosul de stup, de polen si ceara. E foarte reconfortant”, a relatat pentru eMaramures Carmen Haidu, una dintre apicultoarele din Seini care a venit cu o astfel de oferta la targul din Baia Mare.
Atractive sunt si preturile practicate de apicultori pentru produsele decorative din ceara, ceea ce a permis ca vanzarile sa fie mari in aceste zile. Seineanca a aratat ca o lumanare iepuras costa doar 3,5 lei, in timp pentru o albina le-a cerut baimarenilor numai 50 de bani. “Avem si lumanari pe care se afla o matca. Ele arata bine, dar pot fi si educative pentru ca se vede clar cum arata o albina, cum arata o matca, dar si cum sunt stupii de albine”.
Crescatorii de albine spun ca, daca trag linia, dupa ani de munca, afacerea in domeniu incepe sa miste. “Nu ne asteptam la minuni, dar incepe, acum incepe sa mearga”, a spus Carmen Haidu. Femeia se ocupa strict de albinarit de trei ani si a relatat ca s-a gandit sa confectioneze astfel de figurine pentru ca a avut prea multa ceara pe care i-ar fi parut rau sa o arunce.
Apicultorii care vin in targul traditional din Baia Mare sustin ca maramuresenii pun tot mai mult accent pe sanatate si renunta la zahar in favoarea mierii de albine si a produselor ecologice. Cat despre obiectele din ceara, ei au dat asigurari ca vor pregati o “colectie” si pentru Sarbatoarea Castanelor, respectiv pentru Craciun si Revelion.
FOTO: Iepurasi din ceara (c) eMM.ro
Sursa: Larisa Cordea