![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Inventatorul Jack Goldstein a fost astazi, 30 septembrie, prezent in fata consilierilor baimareni pentru a le prezenta metoda sa inovatoare de prelucrare fara cianuri a minereului. Jack Goldstein a spus ca tehnologia este una benefica din toate punctele de vedere, iar cercetatorul le-a explicat consilierilor locali de ce ar fi nevoie pentru a fi pusa in practica. La sfarsitul prezentarii, alesii locali s-au aratat interesati de un viitor parteneriat.
Dupa o intalnire intre primarul Catalin Chereches si inventatorul Jack Goldstein, edilul a considerat ca ar fi oportun ca inventatorul sa-si prezinte descoperirea in fata consilierilor locali. Avand in vedere ca in acest moment exista doar teste de laborator care sustin eficienta acestei metode de extragere a metalelor pretioase, inventatorul ar avea nevoie de sustinere financiara pentru realizarea unui proiect pilot, iar acest lucru ar putea fi realizat cu sprijinul Consiliului Local Baia Mare.
„Mi-am manifestat intentia de a il invita in Consiliul Local si de a-i propune sa ne asociem, sa generam un parteneriat, pentru a sustine o statie pilot pentru inventia pe care domnia sa o are, aceea de a extrage aurul si argintul din minereu, din pirite, din alte deseuri, fara cianura si cu tiosulfat de sodiu. E o chestiune care ar revolutiona intr-un fel tot ceea ce inseamna extragere de aur si argint din minereu. O chestiune care n-ar mai genera niciun fel de pericol asupra mediului sau sanatatii populatiei, o chestiune care n-ar mai genera acele iazuri de decantare si acei munti de deseuri care raman oricum in urma exploatarii lor”, a spus primarul Catalin Chereches.
Pe parcursul sedintei de astazi, Jack Goldstein a spus ca inventia sa poate fi pusa usor in practica. „Am spus la vremea respectiva ca aceasta treaba merita un efort. Tehnologia consta in solubilizarea timp de patru ore la rece, intr-o solutie de geosulfat cu un catalizator. Se obtine un slam, slamul trebuie filtrat. Namolul dupa dizolvare este inactiv, tiosulfatul de sodiu este un produs cu totul inactiv“, a aratat inventatorul.
La sfarsitul prezentarii, reactia consilierii locali a fost una pozitiva, majoritatea fiind convinsi ca datorita acestui proiect se va putea rezolva si problema piritelor din Maramures si ar putea duce la redeschiderea mineritului in judet. De asemenea, aceasta noua tehnologie ar putea fi folosita si in alte parti, iar, de exemplu, problema de mediu pentru exploatarea de la Rosia Montana ar putea fi rezolvata.
Pentru realizarea statiei pilot ar fi necesari aproximativ 100.000 euro, bani care s-ar amortiza intr-un timp scurt daca inventia si-ar dovedi utilitatea. „Ar fi o chestiune care ar face ca municipiul Baia Mare sa fie unul dintre cele mai bogate municipii din Europa, daca se certifica din punct de vedere industrial aceasta inventie. Pentru ca aceasta inventie, acest brevet la care vrem sa ne asociem si unde sa fim parte, va aduce constant bani catre municipiul Baia Mare si, mai mult decat atat, inclusiv in zona putem sa dezvoltam mineritul, fara impact asupra mediului“, a incheiat primarul Chereches.
Sursa: Cosmin Carp