Uniunea Europeana si-a exprimat ingrijorarea dupa adoptarea de catre Rada Suprema (parlamentul unicameral ucrainean) a noilor legi, denuntate de catre opozitie ca o tentativa pentru a pune capat miscarii de contestare cu care se confrunta autoritatile de la Kiev de la sfarsitul lunii noiembrie, informeaza AFP.
‘Sunt ingrijorata profund in legatura cu evenimentele de la Kiev’, a indicat intr-un comunicat sefa diplomatiei europene Catherine Ashton, denuntand textele votate ‘in graba’ si care limiteaza ‘drepturile fundamentale’ ale cetatenilor ucraineni. Inaltul Reprezentant al UE pentru politica externa si securitate comuna a denuntat masurile ce restrang dreptul de intrunire si libertatea de exprimare si a mass-media.
‘Aceste evenimente nefericite se intampla intr-un moment de criza politica si nu contribuie la consolidarea increderii’, a declarat Ashton, pledand pentru o ‘solutie politica’ care ‘nu se poate realiza decat printr-un dialog cuprinzator cu toate partile interesate’.
Catherine Ashton i-a cerut presedintelui ucrainean Viktor Ianukovici sa ia masuri pentru revizuirea acestor legi. Comisarul european pentru extindere, Stefan Fule, a declarat pe contul sau de pe Twitter ca este ‘profund ingrijorat de legislatia care limiteaza libertatile si contravine aspiratiilor europene ale Ucrainei si angajamentelor sale pentru un acord de asociere’cu UE.
Parlamentul ucrainean, dominat de parlamentarii partidului de guvernamant, a adoptat joi o serie de legi care inaspresc sanctiunile impotriva manifestantilor. Instalarea neautorizata a corturilor sau a podiumurilor in locuri publice vor fi pedepsite cu 15 zile de detentie.
In plus, alte legi prevad pedepse cu inchisoarea de pana la cinci ani pentru persoanele care blocheaza cladiri guvernamentale, masuri si amenzi impotriva persoanelor care manifesteaza cu masca sau cagule pe cap sau persoane care manifesteaza in coloane de masini.
Defaimarea pe internet va fi, de asemenea, pedepsita cu amenda sau munca in folosul comunitatii, aminteste France Presse. O mobilizare in masa, fara precedent dupa ‘revolutia portocalie’ in 2004, s-a produs in Ucraina, ca urmare a deciziei autoritatilor de a suspenda semnarea Acordului de asociere la UE, in favoarea unei apropieri de Rusia.
Sursa: Agerpres