Parlamentul a adoptat, azi, 26 iunie, in unanimitate, modificarea Regulamentului sedintelor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului, care prevede ca cele doua Camere se intrunesc in sedinta comuna si pentru stabilirea indemnizatiei parlamentarilor si adoptarea Codului de conduita. Presedintele Camerei, Valeriu Zgonea, a precizat ca din cauza faptului ca nu a fost publicata in Monitorul Oficial motivatia la decizia de neconstitutionalitate a Statului deputatilor si senatorilor, se ia in discutie modificarea Regulamentului sedintelor comune.
Modificarile Regulamentului mai prevad ca cele doua Camere se intrunesc in sedinta comuna si pentru aprobarea Strategiei nationale de aparare a tarii, numirea, la propunerea presedintelui, a directorilor Serviciilor de informatii, stabilirea Statutului deputatilor si senatorilor, stabilirea indemnizatiei si a altor drepturi ale acestora, numirea Avocatului Poporului, numirea si revocarea membrilor Curtii de Conturi, adoptarea legilor de aderare a Romaniei la tratatele UE si Nord Atlantice, adoptarea Codului de conduita a deputatilor si senatorilor.
Potrivit acestor modificari, deputatii si senatorii sunt obligati sa participe la sedinte si pot solicita in scris liderului grupului parlamentar permisiunea de absenta de la lucrari comune pentru rezolvarea unor probleme legate de exercitarea mandatului sau probleme personale, iar in cazul unor situatii neprevazute, parlamentarul se poate adresa Biroului Permanent pentru motivarea absentelor.
Parlamentarii au mai introdus in Regulament faptul ca neparticiparea parlamentarului la cel putin o activitate parlamentara desfasurata in sediul Camerei si Senatului se va considera absenta nemotivata si are drept consecinta retinerea a 1% din indemnizatia lunara bruta a deputatului sau senatorului respectiv, cu exceptia motivarii absentelor.
Alte modificari ale Regulamentului se refera la cazul in care o initiativa legislativa anterioara legii de revizuire a Constitutiei din 2003 sau o initiativa de revizuire a Constitutiei este adoptata in redactari diferite de catre cele doua Camere, iar comisia de mediere nu ajunge la un acord, ori daca una din Camere nu adopta raportul comisiei de mediere, textele in divergenta se vor supune dezbaterii Camerei Deputatilor si Senatului in sedinta comuna.
Regulemantul modificat mai prevede si faptul ca procedura de punere sub acuzare a presedintelui Romaniei se va declansa pe baza unei cererei semnata de majoritatea deputatilor si senatorilor, in loc de cel putin o treime din numarul deputatilor si senatorilor, cum era pana acum. Daca in urma audierii pentru postului de ministru, un candidat primeste aviz negativ de la Comisii, prim-ministrul desemnat poate prezenta o noua propunere sau sa o mentina pe cea initiala.
Dezbaterile asupra rapoartelor ce se prezinta Parlamentului de catre autoritatile publice care au obligatia sa faca acest lucru trebuie sa fie finalizate in cel mult 6 luni de la depunerea lor la Birourile Permanente. Proiectul de hotarare mai vizeaza si mecanismele de constituire a comisiilor comune permanente, a grupurilor de prietenie cu alte Parlamente, a delegatiilor, a comisiilor speciale si a comisiilor de ancheta, sunt clarificate proceduri parlamentare de desfasurare a lucrarilor din comisii si plenul reunit, precum si a celor referitoare la acordarea increderii acordate Guvernului.
Sursa: Mediafax