Vezi VIDEO
De la inceputul anului 2010, in Maramures, executarile silite au fost mai multe cu aproximativ 20.000, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Cu toate ca numarul licitatiilor organizate in urma executarilor silite este mai mare, cumparatorii nu se inghesuie sa achizitioneze apartamente, chiar daca preturile la imobile, la a doua licitatie, scad cu pana la 25%.
In primele sase luni ale anului 2010, in Maramures au fost realizate 87.457 de sechestre pe bunuri, in vederea executarii silite, adica cu 25.767 mai multe fata de aceeasi perioada a anului trecut. In primul semestru al anului 2009 executarile silite intreprinse pentru recuperarea creditelor restante a operatorilor economici au fost de 61.690.
“Daca in primul semestru a anului 2009 numarul total al sechestrelor intreprinse pentru recuperarea creditelor restante de la operatorii economici din judet s-au ridicat la 61.690, in primul semestru a anului curent a depasit 87.457”, a afirmat Virgil Munteanu, seful serviciului Directiei Generale a Finantelor Publice, Maramures.
In pofida faptului ca sunt organizate saptamanal licitatii pentru valorificarea apartamentelor, caselor, terenurilor sau a autovehiculelor, ofertele de cumparare sunt zero.
“Nu exista ofertanti. Din 41 de sechestre asupra bunurilor imobile aplicate s-a reusit valorificarea doar intr-un singur caz, iar referitor la cele mobile anul acesta din cele 40 de sechestre aplicate n-am reusit sa aplicam nimic”, a explicat Virgil Munteanu.
Executorii judecatoresti pun cresterea numarului de executari silite pe seama crizei financiare si a situatiei actuale de pe piata imobiliara. Acest lucru duce la scaderea preturilor si, paradoxal, la cereri de imobile tot mai mici din partea cumparatorilor.
“ Situatia de criza a generat si cresterea numarului executarilor, dar putine sunt finalizate, pentru ca nu se pot vinde bunurile, cu toate ca preturile la care se vand sunt foarte, foarte mici. Saptamanal avem una, daca nu si mai multe. Avem si imobiliare si mobiliare, dar unele care sunt organizate din 2008 si nu reusim sa vindem niciunul, in special in Baia Sprie si Cavnic”, a conchis Gheorghe Vucea, executor judecatoresc.
Directia Generala a Finantelor Publice a emis agentilor economici, in primele sase luni ale anului trecut, 61.793 de somatii, iar in primul semestru al anului 2010, cu aproximativ 20.000 mai multe.
Sursa: Adina Timis