![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Primaria Baia Mare a cheltuit in anul 2009 nu mai putin de 300.000 lei pentru realizarea studiilor de fezabilitate necesare izolarii termice a 16 blocuri de locuinte din municipiu. Banii s-ar putea sa fi fost aruncati pe apa sambetei, pentru ca alesii locali au trimis raportul la Guvern inca din vara anului trecut, dar pana in acest moment nu au primit niciun raspuns de la centru.
Tensiunile administratiei guvernamentale, care s-au prelungit pana dupa alegerile prezidentiale din toamna anului trecut, au influentat negativ si proiectele derulate la nivel local. Un exemplu elocvent il constituie si programul de reabilitare termica a locuintelor, demarat in municipiul Baia Mare in vara anului 2009.
Primaria Baia Mare a aprobat solicitarile de reabilitare termica a locuintelor venite de la 16 asociatii de proprietari si a realizat studiile de fezabilitate, respectiv certificatele energetice, cheltuind pentru acestea aproximativ 300.000 lei. Documentatia a fost trimisa Guvernului, pentru aprobarea finantarii, insa, cel putin pana acum, demersul s-a dovedit inutil.
“Am cheltuit aproape 3 miliarde lei vechi pentru realizarea documentatiei si nu am primit niciun raspuns din partea Guvernului. Conform legii, 50% din fondurile necesare sunt acoperite de Guvern, 30% de la bugetul local si 20% din banii proprietarilor imobilului”, a precizat viceprimarul Istvan Ludescher.
Baimarenii care aveau facturi astronomice la gaz in perioada sezonului rece au asteptat cu nerabdare demararea programului de reabilitarea termica a locuintelor. Insa cum acesta s-a impotmolit in birocratie, iar facturile la incalzire sunt pe an ce trece tot mai mari, oamenii s-au apucat sa-si izoleze apartamentele pe cont propriu.
“Am izolat blocul si se vede diferenta. De exemplu, la un apartament cu patru camere plateam vreo 4 milioane de lei vechi pe luna. Acum, dupa izolarea termica, rar cand platim 3 milioane de lei vechi”, a precizat un baimarean.
Sursa: Calin Dragomir