Vezi VIDEO
In comparatie cu alta categorie de meseriasi, pantofarii din Maramures nu resimt atat de acut criza economica, cu toate ca multi dintre ei se plang ca magazinele second-hand si cele de „zece lei” le fura clientii. Pe de alta parte, in conditiile financiare actuale, multi baimareni nu-si permit sa renunte la incaltamintea de calitate si, chiar daca se uzeaza, prefera sa o duca la reparat decat sa o arunce.
Meseria de pantofar pare sa fie tot mai cautata in ultima vreme si in Maramures. In mod aparent bizar, criza economica a dus, intr-o anumita masurala, la revigorarea acestei meserii. Astfel, multi dintre maramureseni prefera, chiar daca trebuie sa scoata mai multi bani din buzunar, sa cumpere incaltaminte de calitate, din piele, pe care pot, dupa ce se uzeaza, sa o repare.
Pantofarii spun, in schimb, ca vara este un sezon mort, dar dupa ce incepe toamna nu se mai pot plange de lipsa clientilor „Clienti sunt destui si de obicei aceeasi oameni. Pantoful se strica, ori e criza ori nu-i criza. Nu?”, spune Gheorghe Marginas, care practica meseria de mai bine de 20 de ani.
„Reparatiile cele mai multe sunt la… tocurile de la incaltamintea de piele a doamnelor, care e si mai scumpa si merita sa fie refacuta”, completeaza barbatul.
Un alt pantofar din Baia Mare , Ioan Valean, explica faptul ca vara, de regula, sunt mai putini clienti. „Repara cine are incaltaminte de piele, dar cum sunt multe magazine cu incaltaminte de unica folosinta, din alea de zece lei, ia omul o pereche din aia, umbla toata vara cu ei si nu-i problema”, explica el.
Ioan Valean considera ca magazinele second hand sunt o alta cauza a lipsei clientilor. „Magazinele astea second hand iti mananca tot venitul, pentru ca oamenii cumpara de acolo o pereche de incaltaminte cu doi-trei lei, pe cand o fata la un toc costa 10 lei”, se plange el.
Chiar daca nu e o meserie din care sa se imbogateasca, meseriasii spun ca se poate trai din ea, insa se plang ca reparatiile au ajuns sa se faca pentru bani marunti, cea mai ieftina „interventie” fiind de 10 lei, iar cea mai scumpa de 25 de lei.
Se stie ca achizitia de incaltaminte este una din preocuparile doamnelor in special, insa criza economica isi spune si aici cuvantul, multe dintre reprezentantele sexului frumos renuntand, in lipsa banilor, la astfel de „hobbyuri”. Acest lucru a determinat, si in Baia Mare, ca proprietarii multor magazine de profil sa fie obligati sa-si inchida afacerea.
Astfel, chiar si pentru doamnele „cu pretentii”, reparatia unei perechi de incaltaminte a ajuns cea mai la indemana optiune. „Am cumparat sandalele din Franta si am dat pe ele 50 de euro. S-au stricat, dar mi-am zis ca e pacat sa le arunc, pentru ca sunt foarte comode, asa ca le-am reparat”. O alta baimareanca, Maria Radu, e de parere ca nu ar face nici ea sub nicio forma risipa: „Mai ales daca-s de piele, e mai rentabil sa reparam o pereche de pantofi”.
Sursa: Angela Sabau