Vezi VIDEO
Peste un an, orasul Baia Sprie si-ar putea produce singur energia electrica de care are nevoie, cu ajutorul unor panouri fotovoltaice. Acestea vor fi montate pe un teren in suprafata de peste trei hectare. Investitia se ridica la 4,5 milioane euro, bani pe care reprezentantii primariei spera sa ii obtina de la Uniunea Europeana.
Astazi, 22 aprilie, consilierii locali din Baia Sprie au votat pentru cofinantarea si studiul de fezabilitate al proiectului prin care se doreste implementarea la nivelul urbei al unui sistem de producere a energiei electrice cu ajutorul unor panouri fotovoltaice.
“Implementarea unui parc fotovoltaic de peste un megawat presupune alocarea unui teren de 3,39 hectare pe versantul sudic al dealului care este foarte aproape de Baia Sprie. Pe acest amplasament se va realiza un ansamblu de panouri care transforma energia solara in energie electrica”, a explicat Dumitru Florian, directorul general al Cepronef SA.
Parcul fotovoltaic va avea nu mai putin de 4600 de panouri solare de ultima generatie. Firma care se va ocupa de realizarea parcului apreciaza lucrarile vor dura 9 luni de la deschiderea santierului. Alesii locali din Baia Sprie sunt multumiti de studiul de fezabilitate pe care l-au aprobat, dar spera ca 98% din suma de 4,5 milioane de euro, cat costa investitia, sa vina din fonduri europene. Contributia Primariei Baia Sprie pentru implementarea proiectului este de 378.000 lei.
“Cofinantarea de 378. 000 reprezinta cheltuielile pe care le avem intr-un an la consumul public de curent, ceea ce inseamna ca merita incurajata investitia”, a spus consilierul local Dan Mihai.
La aceasta ora, orasul Baia Sprie are datorii in cunatum de 1,7 milioane lei la plata curentului electric, datorii care s-ar putea reduce in cazul implementarii proiectului. Firma constructoare ofera o garantie de 25 de ani pentru parcul fotovoltaic.
Sursa: Calin Dragomir