Vezi VIDEO
Painea va continua sa se scumpeasca, sustin principalii jucatori de pe piata de morarit-panificatie din Maramures. Producatorii de grau, morarii si brutarii din judet motiveaza cresterea pretului acestui produs de baza din alimentatia romanilor prin criza mondiala a graului. Anul trecut, Maramuresul a produs doar 6.000 de tone de grau, cea mai mare parte fiind insa nepanificabila, astfel ca brutarii au ajuns sa cumpere faina din alte judete sau au importat-o din Ungaria sau Germania.
Pretul painii va creste, sustin principalii jucatori de pe piata judeteana de morarit-panificatie. Scumpirile nu voi fi mari, insa vor fi constante si se vor intinde pe tot parcursul intregului an. Desi s-au produs doar 6.000 de tone de grau anul trecut, cantitate insuficienta chiar si pentru cea mai mare moara din judet, seful agriculturii maramuresene a mentionat ca, desi previzibila, scumpirea painii a fost influentata de seceta din… Asia centrala.
„Zona de influenta a pretului painii este nu numai locala, regionala si de la noi, din Comunitatea Europeana. Dupa parerea mea, decurge din seceta care a fost in Rusia, Kazahstan, zona Asiei Centrale care este cel mai mare producator de grau din lume. Si de aici decurge, de fapt, aceasta marire a pretului de achizitie la grau, implicit la faina”, a declarat directorul Directiei Agricole si pentru Dezvoltare Rurala (DADR) Maramures, Virgil Tantas.
Oficialul DADR Maramures a mai mentionat ca pretul painii din judet, despre care brutarii spun ca este printre cele mai mici din tara, a fost influentat si de faptul ca, neproducand graul (implicit faina), pentru ca nu e rentabil din cauza conditiilor geografice, panificatorii importa faina, iar pretul acesteia se reflecta in pretul final al painii de pe raft.
Criza mondiala a graului este pusa in principal pe seama secetei si inundatiilor, care a dus la o triplare a pretului fainii, insa producatorii de paine din Maramures au mentionat ca pretul se va majora si din cauza scumpirilor anuntate la combustibili, gaz si energie electrica si nu intrevad o stagnare a preturilor, cel putin pana in toamna.
„Pana apare noua recolta nicio sansa sa scada pretul painii. E o criza a graului in toata lumea, deci nu numai in Europa, in toata lumea-i o criza de grau. Preturile, cu siguranta, de aici incolo nu vor… in fiecare zi vor creste, pentru ca nu este grau. Pretul fainii aproape s-a triplat din luna octombrie pana acum”, a declarat Aurel Bizo, administratorul unei firme de panificatie.
„Pretul painii se mareste pentru ca si pretul graului creste. In Romania, productia de grau, pe langa faptul ca a fost diminuata din cauza necultivarii pamantului, au fost si calamitati. S-a diminuat suprafata cultivata, s-a diminuat si productia de grau. In plus, din nefericire, la noi, nivelul subventiilor este cu mult sub cel din Comunitatea Europeana, piata cu care noi suntem in concurenta. Deci se va scumpi. Cu cat, nu stiu, eu sper ca nu cu foarte mult”, a declarat Ioan Maties, administratorul unei firme de morarit-panificatie.
Brutarii sustin ca, in pofida faptului ca au crescut preturile la paine, profitul lor se apropie de zero, iar multi dintre ei vor ajunge sa dea faliment, pentru ca odata cu diminuarea puterii de cumparare, cauzate de criza economica, au scazut dramatic si vanzarile din domeniu. De asemenea, lupta impotriva evaziunii fiscale din domeniu a fost doar… praf in ochi, cei din sistem estimand ca si astazi aproximativ 50% din paini sunt vandute „la negru”.
Sursa: Catalin Vischi