Inundatiile si alunecarile de teren din luna martie au afectat 14 unitati administrativ-teritoriale in Maramures, valoarea pagubelor fiind de aproape 7 milioane de lei. Cel mai grav au fost afectate localitatile Cavnic, Sighetu Marmatiei, Lapus, Borsa, Desesti, Giulesti, Targu Lapus, Dragomiresti, Budesti, Botiza, Baiut, Ieud, Vadu Izei si Remetea Chioarului. Prefectura Maramures a intocmit un proiect de hotarare de guvern in care solicita sumele necesare refacerii obiectivelor afectate de inundatii, in nota de fundamentare prezentand bilantul pagubelor.
Prefectura Maramures a prezentat, miercuri, un bilant defintiv al pagubelor inregistrate in urma calamitatilor produse in luna martie. Potrivit datelor oficiale, doua case, patru anexe gospodaresti, acoperisul si centrala termica a blocului ANL la Sighetu Marmatiei au fost distruse. De asemenea, au fost deteriorate 24 de poduri si podete, patru punti pietonale, 3,5 km de drumuri judetene, 26,32 km de drumuri comunale, 2,4 km de strazi si 1,5 km de drum forestier. Revarsarea apelor de pe versanti a compromis 72 hectare de teren agricol (pasuni si fanete) si 24 hectare de teren arabil. Au fost colmatate patru fantani.
Vantul puternic a cauzat probleme la alimentarea cu energie electrica a 19 localitati (Ruscova, Repedea, Corni, Saliste, Poienile de Sub Munte, Arinis, Bicaz, Tamasesti, Rodina, Basesti, Asuaju de Sus, Asuaju de Jos, Oarta de Sus, Oarta de Jos, Urmenis, Stremt, Mogosesti, Satu Nou de Sus si Baita de Sub Codru), care au fost decuplate de la sistemul energetic.
Ploile au afectat si constructii hidrotehnice. In comuna Baiut, ploile si eroziunea produsa in timp din zona minei Breitner au fost cauza surparii, pe o distanta de 15 m unui zid de sprijin in care se aflau montati suportii conductei de alimentare cu apa a comunei. Alunecarea de teren a smuls suportii, conducta fiind distrusa pe o lungime de 80 m, alimentarea cu apa potabila a comunei fiind intrerupta. Au fost afectate de viituri 1,315 km de aparare de maluri; 0,31 km de retea alimentara cu apa; 15 praguri de fund; 0,28 km de zid de sprijin; 0,48 km de eroziuni de mal; 0,5 km de saltea de gabioane si inchiderea unui brat pe o distanta de 0,25 km pe malul drept al raului Iza.
Prefectul Gyöngyike Böndi a propus ca lucrarile de amenajare a raului Lapus pentru aparare impotriva sectoarelor localitatilor Baiut-Lapusel-confluenta cu raul Somes sa inceapa prioritar in locurile cele mai afectate de viituri. De asemenea, este necesara refacerea portiunilor de drum judetean si comunal afectate in comunele Budesti si Botiza, iar in comuna Lapus refacerea malului erodat de viitura si a pragului de fund, in scopul de a preveni aparitia unor probleme in alimentarea cu apa a comunei.
Sursa: I.O.
La alegerile prezidențiale din 2004 eram un copil. Aveam 7 ani și habar n-aveam ce se întâmplă în jurul meu...
Citeste mai mult