Discutiile au fost foarte aprinse, principalul subiect fiind pastrarea unei parti din angajati pentru a nu bloca activitatea companiei. Problema porneste de la cele 200 milioane de lei si salariile compensatorii care reprezinta o atractie prea mare pentru ortaci. Pentru ca dupa 1 ianurie nu vor mai beneficia de bani, acestia au cerut sa fie disponibilizati in masa, astfel incat Remin risca sa ramana anul viitor cu zero salariati.
Vasile Pintea, directorul companiei, a afirmat ca 800 de oameni ar fi suficienti pana sa se reia exploatarea, dar cu dupaa cest moment numarul salariatilor ar trebui sa ajunga la 1.300. ”Nu vom accepta cu niciun chip ca persoanele care se vor disponibiliza si vor incasa cele 200 de milioane sa se reintoarca in sistem. Asa ceva nu e legal”, a precizat el pentru eMaramures.ro.
Sindicatele si administratia vor sa pastreze 800 de oameni
Solutia gasita impaca intr-un fel si capra si varza. Adica si conducerea companiei si membrii de sindicat. “Remin a primit deja banii pentru platile compensatorii. S-a discutat la sedinta cu juristi, cu economisti si s-a stabilit ca solutia cea mai buna ar fi ca banii, cele 200 de milioane de angajat, sa fie pastrati in contul companiei pana in momentul in care vor pleca din sistem. Asta poate fi peste trei luni, peste un an sau poate peste trei”, a explicat presedintele Uniunii Sindicatelor Miniere (USM), Gheorghe Pasca.
Liderul sindical a precizat ca marti s-a decis sa se poarta munca de lamurire in toate unitatile miniere ca ortacii sa ramana in sistem. “Cel putin 800 de oameni speram sa tinem pana se va intra in productie, pe 1 martie. Lunile ianuarie si februarie sunt friguroase, iar experienta de pana acum arata ca sunt mai mari cheltuielile decat productia. Martie e o luna potrivita pentru un nou start.”
Sefii din minerit vor fi pusi pe liber
Pasca a mai precizat ca dupa repornire se vor face angajari din randul ortacilor care s-au disponibilizat acum cativa ani, pentru ca va fi nevoie de mana de lucru calificata – mineri, preparatori, lacatusi etc. “Important pentru noi e sa tinem aceste mine in functiune. E vorba de Cavnic, Baia Sprie, Turt, Razoare si de Flotatia Centrala.”
Sindicalistii au cerut conducerii companiei sa treaca la o reorganizare severa in lunile care urmeaza. Directorul Vasile Pintea a precizat ca vor fi reduse efectivele, ca se va lucra doar in anumite zone, astfel incat cheltuielile sa fie reduse.
Gheorghe Pasca a precizat ca, in baza planurilor facute, urmeaza sa fie redus drastic personalul TESA. “Nu vom avea atatia functii de conducere – directori, ingineri, iar salariile vor fi date dupa productie.”
Remin a fost la un pas de faliment
Liderul USM a dezvaluit si faptul ca, acum doua saptamani, compania Remin a fost la un pas de faliment. “Trafigura a depus actele pentru licitatie, dar a lipsit documentul care sa arate ca societatea e solvabila. Intarzierea cu care a venit acest act ar fi putut sa bage in faliment compania, pentru ca exista riscul ca Trafigura sa isi retraga propunerea.”
Acum sindicalistii se arata optimisti. Ei sustin ca exista contracte pentru productie si ca singura problema ramane pastrarea angajatilor. A fost primita si confirmarea ca, miercuri, in sedinta de guvern va fi supusa la vot o noua rectificare de buget pentru Remin si ca sumele care urmeaza sa fie primite vor asigura functionarea companiei in bune conditii pana la finele acestui an.
Sursa: Larisa Tivadar