Vezi VIDEO
Scrutinul electoral pentru alegerea presedintelui Romaniei va avea loc in data de 2 noiembrie, iar un eventual tur al doilea este programat doua saptamani mai tarziu. Pentru ca totul sa se desfasoare in cele mai bune conditii, oficialii Autoritatii Electorale Permanente au inceput pregatirile prin instruirea secretarilor din primarii cu privire la modul de organizare si desfasurarea procesului electoral.
La intalnirea cu secretarii primariilor din judetul Maramures, care a avut loc astazi, 8 septembrie, la sediul Prefecturii Maramures, a participat si un reprezentant al Autoritatii Electorale Permanente. Acesta le-a adus la cunostinta oficialilor din primarii care este cadrul legislativ de desfasurare a alegerilor, dar si informatii importante cu privire la modul de organizare al acestora. Unul dintre punctele principale pe ordinea de zi a fost alegerea si organizarea sectiilor de votare.
“Mare atentie va rog la aceia care trebuie sa isi modifice sediul sectiilor de votare, pentru ca am avut situatii jenante, ca nu pot sa le spun altfel. Atata vreme cat sediile sectiilor de votare sunt fixe, sunt aceleasi pentru orice tip de alegeri, pentru orice anotimp. Va rog foarte mult sa va ganditi foarte bine unde le puneti, nu sa ma sune primari sa imi spuna – nu a fost cazul judetului dumneavoastra, dar va dau un exemplu – «Stiti, doamna, nu pot ca am nunta acolo». Si i-am spus ca nuntile cam cu un an inainte se stabilesc si imi spuneti cu o saptamana inainte de alegeri? Pentru asa ceva nu se schimba sectia de votare, schimbati nunta!”, a precizat directorul filialei Nord Vest a Autoritatii Electorale Permanente, Oana Tuluc.
Noutatea de la aceste alegeri este faptul ca orice functionar public va putea fi presedinte sau loctiitor in cadrul Birourilor Electorale ale sectiilor de votare, aceasta reglementare fiind facuta printr-o Ordonanta de Urgenta a Guvernului, care a fost publicata in luna iunie in Monitorul Oficial.
„Functionarii publici pot avea calitatea de presedinti sau loctiitori la Birourile Electorale ale sectiilor de votare. Va aduceti cu totii aminte de acea adresa primita de la ANI, undeva in cursul primaverii, cand ministerul nostru, Ministerul Afacerilor Interne, a diseminat-o la toti prefectii in tara si unde aveau un punct de vedere ca functionarii publici nu ar putea sa detina calitatea de presedinte sau loctiilor in cadrul Birourilor Electorale ale sectiilor de votare. S-a reglementat, legiuitorul nu face nicio distinctie intre functionari publici de conducere sau de executie”, a explicat Rodica Pop, sef serviciu Institutia Prefectului judetul Maramures.
Totodata, reprezentantii primariilor din judet au fost sfatuiti sa actualizeze bazele de date, astfel incat printre persoanele cu drept de vot sa nu mai apara, ca si in alti ani, persoane decedate sau fara drept de vot.
Conform procedurii, actualizarea datelor de identificare a cetatenilor romani cu drept de vot inscrise in registrul electoral sau radierea acestora din registrul electoral se realizeaza in cel mult 24 de ore de la data luarii la cunostinta de catre primari a cazurilor care impun actualizarea sau radierea, insa reprezentantii Autoritatii Electorale Permanente au aratat ca au intalnit si situatii in care bazele de date nu erau actualizate de cateva luni.
Sursa: Adela Georgescu