Proiectul de ordonanta de urgenta privind deconspirarea securitatii a fost introdus pe ordinea de zi a sedintei de Guvern de miercuri, cu o serie de modificari discutate la ultimele consultari. Ministrul justitiei, Catalin Predoiu, si-a dat avizul pentru promovarea ordonantei in sedinta de Guvern, acesta fiind primul document semnat de noul ministru in aceasta calitate.
Conform consilierului Marius Oprea, responsabil cu elaborarea documentului, au fost modificate prevederile care ofereau Colegiului CNSAS posibilitatea sa decida ca anumite sedinte sa fie secrete, astfel incat, potrivit noilor prevederi, va fi nevoie de sase voturi in Colegiu pentru a se putea decide ca o intrunire sa fie secreta.
Consilierul a infirmat, insa, posibilitatea publicarii pe site-ul oficial al CNSAS a constatarilor de colaborare cu securitatea date de institutie, inainte de o hotarare judecatoreasca. ”Vor fi publicate pe site-ul oficial doar constatarile de necolaborare. Cele de colaborare nu vor fi publicate pe site, pentru a nu li se da un caracter oficial si definitiv, deoarece persoana in cauza ar putea fi declarata in justitie ca nefiind colaborator al securitatii si s-ar putea simti lezata. Oricum, numele celor in cauza vor fi aflate de presa, pentru ca jurnalistii vor putea asista la sedinte”, a explicat Marius Oprea.
Din actul normativ au fost modificate si prevederile care ofereau posibilitatea cererii de revizuire a deciziilor de colaborare cu securitatea date anterior ordonantei, astfel incat doar in anumite cazuri sa se poata aplica aceasta procedura.
Inca o prevedere nou introdusa este posibilitatea ca actul de constatare dat de CNSAS, indiferent daca verificarea a fost din oficiu sau la cerere, sa poata fi contestat in justitie de orice persoana, in termen de 60 de zile.
Sursa: Rompres
La alegerile prezidențiale din 2004 eram un copil. Aveam 7 ani și habar n-aveam ce se întâmplă în jurul meu...
Citeste mai mult