Vezi VIDEO
Toti posesorii de caini vor trebuie sa isi microcipeze animalele de companie. Asa prevede un ordin al Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare, emis in urma cu doar cateva zile. Potrivit acestuia, in momentul in care veti dobandi un caine aveti obligativitatea ca in maxim 90 de zile sa va prezintati la medicul veterinar, sa anuntati acest eveniment si sa solicitati microciparea. Cei care detin deja un catel au la dispozitie un an pentru a se conforma.
Noul ordin are in vedere identificarea tuturor cainilor cu stapan, astfel ca toti maramuresenii trebuie sa apeleze la medicul veterinar. Specialistii spun ca procesul nu este unul dificil si ca se va realiza intr-un timp scurt.
„Practic se implanteaza un microcip cu 15 caractere. La fiecare caine implantarea se face de catre medicul veterinar de pe raza circumscriptiei sanitar veterinare, ceea ce-i va permite sa identifice, dupa fenomenul de microcipare, orice caine care circula sau care se afla pe raza circumscriptiei respective. Tot dupa aceasta actiune acestia vor fi inscrisi intr-un registru de evidenta a cainilor cu stapan. Baza de date o gestioneaza Colegiul Medicilor Veterinari si implicit toti medicii veterinari inscrisi in acest colegiu vor avea acces”, a aratat Marius Sima, purtatorul de cuvant al DSVSA Maramures.
In timp ce noii posesori ai unui caine vor trebui sa-si microcipeze animalele in termen de 90 de zile de la dobandirea lor, actualii stapani au la dispozitie un termen mai indelungat. „Pentru cei care detin deja un caine exista obligativitatea ca pana la data de 1 ianuarie 2015 sa execute actiunea de microcipare. Odata cu aceasta actiune, fiecarui caine i se va elibera un formular de identificare si un carnet de sanatate, unde vom regasi inscrise toate particularitatile si toate datele legate de respectivul animal, precum si actiunile sanitar veterinare la care a fost supus. Cei care doresc sa circule in afara granitelor tarii au obligativitatea de a solicita si un pasaport. Acesta nu este obligatoriu decat pentru cainii care parasesc teritoriul tarii“, a mai spus Marius Sima.
Ordinul intra in vigoare peste 60 de zile, respectiv la mijlocul lunii martie. Acesta mai arata ca doar cainii cu stapan, care vor avea microcip, vor putea beneficia si de actiunea de vaccinare antirabica. Mai mult, noul ordin prevede, de asemenea, ca toate costurile legate de aceasta activitate sunt suportate de proprietarii de animale.Oficialii DSV arata ca deocamdata nu a fost stabilit cuantumul taxei care se va percepe pentru microcipare, insa estimeaza ca acesta nu va depasi 50 de lei.
Sursa: Cosmin Carp