Vezi VIDEO
Mai multe orase ar putea deveni comune, iar unele comune se vor transforma in sate daca va fi aprobat proiectul de lege care prevede ca o comuna sa fie populata cu cel putin 5.000 de cetateni cu drept de vot, iar un oras e obligatoriu sa aiba minimum 10.001 locuitori. Noua structura administrativ – teritoriala ar urma sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2012, iar alegerile locale si generale din acel an se vor face pe structura rezultata in urma reorganizarii, se precizeaza in proiectul de lege. Autoritatile maramuresene spun ca orasele Dragomiresti si Salistea de Sus sunt cele mai “vulnerabile” din punctul de vedere al noii organizari, iar dintre comune, cele din zona Codru.
La nivelul judetului Maramures exista 76 de unitati administrativ-teritoriale, din care doua municipii, 11 orase si 63 de comune. Dintre orase, cele mai “vulnerabile” la acest proiect de lege sunt Dragomiresti, Salistea de Sus si Cavnic.
“Cred ca va fi destul de greu sa treaca acest pachet legislativ pana la alegerile din 2012. Dintre orasele Maramuresului, mai multe au populatia sub 10.000, dar cele mai vulnerabile sunt Dragomiresti, Salistea de Sus si Cavnic, care au populatie de pana in 5.000”, a spus secretarul judetului Maramures, Dumitru Dumuta.
Cand vine vorba despre comune, acesta afirma ca in zona Codru sunt localitatile cu cei mai putini locuitori. “Cele mai mici comune sunt grupate in zona Codru, acolo sunt sase comune cu sub 2.000 de locuitori”, a aratat Dumuta, care a adaugat ca populatia nu ar trebui sa fie insa singurul criteriu care sa determine reorganizarea teritoriala, ci si aspecte legate de suprafata sau asezarea geografica.
Autoritatile locale nu cred ca e nevoie de o astfel de masura care ar intoarce localitatile in trecut, in loc sa le determine sa faca “pasi inainte spre civilizatie”. Primarul din Dragomiresti, Vasile Iusco, a precizat ca din 2004 localitatea a dobandit statut de oras, dupa ce zeci de ani s-au facut demersuri in acest sens. In opinia acestuia, nici localnicii nu doresc sa se revina la statutul de comuna, in conditiile in care la referendumul din 2004, doar 27 din cei 1.000 de cetateni care s-au prezentat la referendum au votat pentru transformarea Dragomirestiului in oras.
“Dragomirestiul a avut aceasta pretentie cu zeci de ani in urma de a deveni un centru pe Valea Izei, un orasel, pentru ca ste o localitate cu traditie. Aici a fost sediul Astrei, au fost mai multe institutii, judecatorie si sigur fiind in inima Vaii Izei, ca atare se preteaza ca mic orasel. Visul s-a implinit in 2004, cand mai multe localitati rasarite din tara au devenit orase. Nu suntem dezamagiti si nici nu am avea o problema ca suntem oras, nu am avut nimic de pierdut, din contra am beneficiat de unele obiective foarte importante”, a spus Vasile Iusco.
In schimb oamenii nu sunt foarte incantati de statutul pe care il au, principala problema semalata referindu-se la darile prea mari pe care le au de achitat in calitate de oraseni.
“Impozitele-s mai mari, darile sunt foarte mari si noi suntem vai de noi. Ar fi foarte bine sa se revina la statutul de comuna”, a precizat Gavrila Iuga din Dragomiresti.
Sursa: Camelia Tocaci, Andrei Sovan