Varsovia, oras distrus in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, reconstruit apoi si care este in plin avand dupa caderea comunismului, si-a regasit vechiul farmec de “Paris al Nordului” datorita unei reconstituiri cinematografice sofisticate in 3D, relateaza AFP.
De la inaltimea unui vultur in zbor sau a unui porumbel care zboara la cativa metri deasupra orasului, a unui trecator sau a unui calator in tramvai, filmul “Varsovia 1935” invita spectatorii sa mearga pe strazi, prin pietele si parcurile din centrul orasului – lume complet disparuta de care putini isi mai aduc aminte.
Orasul a fost distrus in proportie de aproape 80% de nazisti dupa insurectia de la Varsovia din 1944. In timpul razboiului au pierit peste 700.000 locuitori ai Varsoviei, din cei 1,3 milioane care populau capitala Poloniei in 1939.
Filmul prezinta “Varsovia a carei nostalgie o avem”, spune Ryszard Maczewski, presedintele fundatiei Warszawa1939.pl, care aduna cat mai multe informatii despre vechea arhitectura a capitalei poloneze. “Nimeni nu a mai facut-o pana acum. Este o provocare”, a declarat AFP producatorul filmului, Ernest Rogalski.
Au fost necesare indelungi cautari pe internet, in albume de epoca si in arhivele nationale pentru a gasi destule fotografii si vechi planuri ale orasului. Din fericire, arhivele si-au dezvaluit comorile, cum ar fi planuri ale orasului de inceputul secolului al XX-lea, realizate sub indrumarea britanicului William Heerlein Lindley, “adevarate capodopere de cartografie si geodezie”.
Numai trei orase din Europa – Varsovia, Frankfurt si Hamburg – dispuneau atunci de o documentatie cartografica atat de exacta si completa, realizata la o scara atat de precisa (1:200). Este figurat chiar si fiecare copac, la proportiile lui exacte.
Registrele comerciale au furnizat date despre numele pravaliilor si firmelor din cladirile orasului, permitand chiar si reconstituirea panourilor publicitare.
“Pentru a obtine o imagine in 3D, ne-am folosit si de serverele Institutului polonez pentru cercetari nucleare si de cele ale unui centru de date din China. In Europa nu a vrut nimeni sa ne dea o mana de ajutor, ca sa nu isi supraincarce serverele”, arata regizorul Tomasz Gomol.
Vizitarea orasului dureaza doar 20 de minute, spectatorii dorind parca sa se opreasca mai mult ca sa admire bogatia detaliilor. “Acest inconvenient va disparea cand filmul va fi lansat in DVD si Blue-ray”, asigura regizorul, care promite o urmare a plimbarii prin Varsovia dintre cele doua razboaie mondiale.
Radiata de pe harta Europei timp de 123 de ani, “Polonia si-a recucerit independenta in 1918. Varsovia, ramasa multa vreme doar un oras de provincie in Imperiul rus, a redevenit atunci capitala unei tari care a inregistrat o dezvoltare rapida, in toate domeniile”, arata Maczewski.
“Varsovia a avut atunci ambitia sa ajunga repede un oras modern”, a adaugat el. Si-a construit infrastructuri, iar pe strazi erau tot mai multe masini si tramvaie. “Tocmai aceasta viata reala ii lipseste filmului. Din nefericire, este doar o reconstituire”, regreta un spectator de 84 de ani.
Sursa: Agerpres