Vremea mohorata le-a stricat planurile celor care au vrut sa organizeze manifestari pentru „Ora pamantului”, in Baia Mare. Reprezentantii Agentiei de Management Energetic Maramures s-au vazut nevoiti sa renunte la amenajarea unui cort special in Piata Revolutie, unde cetatenii ar fi putut sa-si calculeze amprenta energetica personala. In schimb, ei au impartiti fluturasi, magneti si mouse pad-uri pe care erau indicate sfaturi cu privire la necesitatea reducerii consumului de energie electrica.
Reprezentantii Agentiei de Management Energetic Maramures intentionau sa demonstreze astazi, 31 martie, in mod practic cum poate fi calculata amprenta energetica personala. Din cauza ploilor, ei au decis sa transfere activitatea in mediul online si au postat formularul cu intrebarile pe site-ul institutiei, maramuresenii putand raspunde la intrebari chiar si in zilele urmatoare.
Practic, intrebarile vizeaza consumul de energie al locuintei, cel de gaz, dar si de numarul kilometrilor parcursi intr-o luna cu masina sau cu diverse mijloacele de transport in comun. In functie de raspunsurile oferite se calculeaza cantitatea de emisii de dioxid de carbon.
In functie de rezultatul amprentei energetice personalizate, fiecare dintre cei care si-au realizat acest calcul va afla ca pentru emisiile pe care le produce trebuie sa aiba grija de o anumita suprafata de padure.
„Prin acest formular ne vom da seama ca, daca facem o economie de energie, putem salva o parte din emisiile de CO2 care ne afecteaza viata cotidiana prin acea incalzire globala”, a declarat reprezentantul Primariei Baia Mare, Alexandru Szilagyi.
In plus reprezentantii Agentiei de Management Energetic Maramures au impartit diverse materiale baimarenilor prin care au incercat sa-i constientizeze despre importanta reducerii consumului de energie.
„Am impartit niste flyere, magneti, mouse pad-uri. In primul rand am vrut sa ne alaturam si noi celei mai mari campanii de mediu din istorie si sa atragem atentia ca trebuie sa avem grija de planeta noastra si sa fim mai atenti cu consumurile de energie pe care le avem”, a punctat reprezentantul Agentiei de Management Energetic, Oana Chiorean.
Actiunea „Earth Hour” are loc in fiecare an, la nivel mondial, si isi propune sa determine factorii de decizie guvernamentali, respectiv autoritatile locale sa treaca la masuri ferme pentru stoparea fenomenului de incalzire globala.
Sursa: Camelia Tocaci