Orasele din Romania se pot intrece in proiecte de mediu pentru titlul de Capitala Earth Hour 2014, cu ocazia unei noi editii a evenimentului mondial anual Ora Pamantului, care va avea loc anul acesta pe 29 martie, informeaza WWF-Romania. Programata pentru 29 martie, in intervalul orar 20.30 – 21.30, Ora Pamantului continua traditia stingerii luminilor in mod simbolic, dar se si constituie, pentru institutii, organizatii si cetateni, intr-o noua oportunitate de a-si arata preocuparea pentru mediu si capacitatea de mobilizare.
In cadrul competitiei pentru Capitala Earth Hour, lansata de WWF-Romania in 2012, primariile din toata tara s-au intrecut in proiecte de mediu pentru transformarea oraselor in locuri mai prietenoase cu oamenii si resursele naturale. In 2012 si 2013, in etapa finala a concursului in care au intrat de fiecare data doar trei orase, s-au strans si s-au trimis la unitatile locale de reciclare 22 de tone si, respectiv, 9 tone de PET-uri.
Orasele care au avut cea mai mare contributie la acesti „munti” de plastic, care altfel ar fi ajuns intr-un depozit de deseuri sau in natura, au fost Bistrita si, respectiv, Timisoara. In calitate de Capitale Earth Hour, acestea au gazduit evenimentul oficial al campaniei si au beneficiat de promovare la nivel international, prin implicarea echipei Earth Hour Global.
Anul acesta, orasele, reprezentante de primarii, institutii de invatamant, ONG-uri si asociatii locale, centre culturale, biblioteci, muzee sau galerii, sunt invitate sa organizeze actiuni si evenimente diverse pentru comunitatile lor in decurs de o luna: Luna Earth Hour. La final, orasul care se va remarca prin actiuni variate si cu impact in comunitate si cu cel mai original program pentru evenimentul final Earth Hour din 29 martie va castiga titlul de Capitala Earth Hour.
Reprezentantii oraselor pot organiza, printre altele, actiuni de educatie ecologica, mini-proiecte de cercetare pe specii sau habitate locale in scoli/licee, iesiri in natura, observatii astronomice, evenimente gastronomice cu produse traditionale/producatori traditionali si evidentierea rolului esential, dar putin stiut pe care acestia il au in conservarea naturii in zonele de productie, expozitii pe teme de mediu, conferinte, actiuni de constientizare si responsabilizare a cetatenilor.
In cadrul competitiei, orasele sunt invitate sa-si formeze echipe locale de campanie care sa se ocupe de planificarea si implementarea planului de actiuni si evenimente pentru Luna Earth Hour si sa desemneze din randul membrilor echipei un coordonator al campaniei. Ar urma elaborarea si implementarea planului de evenimente, inclusiv a evenimentului Earth Hour din 29 martie. Dupa finalizarea campaniei de o luna, orasele, prin intermediul coordonatorului echipei locale trebuie sa trimita organizatiei WWF-Romania un rezumat al evenimentelor organizate, intr-un formular standard pus la dispozitie de WWF, precum si documente-suport ce dovedesc verdicitatea celor comunicate in formular. WWF-Romania va analiza documentatia si va desemna orasul castigator.
Inscrierea in concurs se poate face intre 3 si 12 martie, organizarea evenimentelor locale, in perioada 3 – 29 martie, iar trimiterea unui rezumat al evenimentelor organizate si a documentelor-suport, intre 31 martie si 7 aprilie 2014. WWF-Romania va evalua documentatia trimisa si va anunta orasul castigator al titlului Capitala Earth Hour pe 15 aprilie.
Regulamentul concursului, formularul de inscriere, precum si alte detalii legate de competitie sunt disponibile pe website-ul oficial al campaniei in Romania: www.ora-pamantului.ro. Ora Pamantului se sarbatoreste in Romania din anul 2009, iar la nivel international din anul 2007, cand WWF Australia a organizat prima editie a acestui eveniment. Se intampla pe 31 martie 2007, la Sydney, cand 2 milioane de case si sedii de companii australiene au stins luminile timp de o ora. In 2008, 50 de milioane de oameni au ales sa celebreze Earth Hour, iar in 2010 – 4.500 de orase din 128 de tari. In prezent, comunitatea de sustinatori Earth Hour a atins 2 miliarde de oameni, din peste 7.000 de orase, din peste 152 de tari.
Sursa: Mediafax