![]() |
![]() |
Am urmarit cu interes campania „Raport de tara”, initiata de televiziune Digi 24, menita sa promoveze regionalizarea Romaniei pe criterii care trec de sfera intereselor politice si economice, o competitie intre judete vecine care se doreste a fi una bazata pe traditie, obiceiuri, valori, putere economica si dezvoltare. In 5 iulie 2013 a fost randul judetelor Maramures si Satu Mare sa concureze, parerea generala (inclusiv a multor satmareni) fiind ca in fata maramuresenilor nu au nici o sansa de castig. Desi Maramuresul conducea la numarul de voturi, popularitate, obiceiuri, traditii, valori si multe altele, un juriu, despre care vom vorbi mai jos, a decis ca Satu Mare merita locul I si Maramuresul locul secund, cu un punctaj de 69 la 66. „Chiar daca satmarenii vin la noi mai des, ca nici macar un mall nu au” (parerea apartine unui prieten care a ramas socat de rezultatul competitiei).
Jurnalistii de la Digi 24, inclusiv conducerea postului, merita felicitati pentru efortul financiar si intelectual de a derula o asemenea campanie, dar nu pot sa nu ma intreb: daca tot au investit o caruta de bani si au implicat zeci de angajati in aceasta campanie, de ce nu au fost in stare sa gaseasca oameni competenti in juriul care decide care judet castiga, care pierde?! E ca si acele cazuri pe care multi dintre noi le cunoastem, in care cineva isi ia un Mercedes ultimul racnet si-l spala cu furtunul pe strada, in fata blocului, pentru ca n-are bani sa-si duca bolidul la spalatorie.
Transmisiunile in direct au fost moderate de jurnalistii Cosmin Prelipceanu – Maramures si Sanda Nicola – Satu Mare. In studioul de la Bucuresti s-au aflat membri juriului, format din: Cezar Paul Badescu – jurnalist, Nicusor Dan – presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul si Ciprian Barsan – analist economic. Daca cel din urma are o pregatire care ii permite sa emita opinii si pareri (partial documentate), ceilalti doi jurati au fost cam pe dinafara subiectului. Pana si jurnalistii s-au mai balbait, ba era Baia Mare judet, ba Maramures oras, de au bagat telespectatorii in ceata.
In ceea ce priveste notele juratilor, in prima parte a transmisiunii au notat aproape realist cele doua judete, dovedind din primele minute insa ca nu cunosc nici macar de departe nici Maramuresul, nici Satu Mare. E ca si cum l-am pune pe presedintele Traian Basescu jurat la Vocea Americii: ii place probabil muzica, dar habar nu are de specificul tarii, de valorile si talentele locului, nici studii muzicale n-are, deci votul sau ar fi unul pur personal, nicidecum unul obiectiv. Iata o mica parte din parerile si notele juratilor, transcrise pe site-ul digi24.ro:
„Maramures primeste 7, Satu Mare 8. Maramures e un brand celebru, stim de Sapanta, bisericile de lemn, traditii, dar dau 7 pentru ca bogatia nu a fost folosita in adevaratul ei potential. Brandul pozitiv e minat de lucruri de data recenta, de exemplu cele legate de poluare, deversarea de cianuri din 2000, scandalurile de coruptie din administratia locala. In cazul Satu Mare vorbim de multiculturalism, e un festival frumos acolo, fara bariere, sunt lacase de cult de diverse confesiuni. Oamenii traiesc in multiculturalism. Mai important, s-a pastrat spiritul austriac”, a explicat Cezar Paul Badescu, jurnalist.
„9 pentru Maramures si 7 pentru Satu Mare. Sunt judete neomogene. Orasele de influenta ungara s-au pastrat insa bine”, considera Nicusor Dan.
„9 pentru Maramures si 8 pentru Satu Mare. Maramures nu e neaparat un areal izolat, l-as numi mai degraba conservat, acolo traditiile se pastreaza de sute de ani. Sunt si lucruri interesante care nu sunt inca descoperite. In Satu Mare trebuie sa vorbim despre disciplina si educatia austro-ungara, etniile si confesiunile ce traiesc in armonie. Asteapta sa fie descoperit aproape in totalitate”, a subliniat Ciprian Barsan, analist economic.
Le-am luat fata satmarenilor si la administratie si mediu de afaceri, cel putin in opinia analistului economic Ciprian Barsan, singurul din studio care putea sa emita o opinie argumentata in privinta acestui subiect. Ne-a dat nota 8, in timp ce satmarenii au fost notati cu 7. Apoi au venit „specialistii” care au notat dupa cat pricep ei din administratie si afaceri. Jurnalistul ne-a dat 6, iar satmarenilor 8, dar socul a venit din partea lui Nicusor Dan, cunoscut strict pentru faptul ca visa sa ajunga primarul Bucurestiului, evident, neavand nimic concret care sa-l recomande pentru o asemenea pozitie.
Un profesoras de care au auzit doar vecinii din bloc si elevii, dar care a fost adus de Digi 24 sa emita pareri avizate despre judete pe care, pe pariu, nu le-a vizitat macar o data in viata. Si aici ajungem in punctul in care, personal, nu inteleg de ce o investitie ca aceasta campanie, a ajuns ridiculizata de sute de telespectatori care au comentat pe retelele de socializare si site-urile Digi, din cauza juratilor care n-au nici o treaba cu subiectul.
Jurati nedocumentati, note acordate pe auzite
Cand s-a ajuns la categoria calitatea vietii, juratii si-au dat examenul in fata telespectatorilor. Municipiul Baia Mare a scapat de poluare de cel putin cativa ani, dar jurnalistul Badescu striga sus si tare ca am fi cel mai poluat oras al tarii, o dovada clara ca a fost adus sa comenteze un subiect pe care n-a avut bunul simt sa-l documenteze.
Calitatea celor invitati sa-si reprezinte judetul, diferente de la cer la pamant
Judetul Maramures a fost reprezentat in aceasta batalie in doua parti. Despre administratia si politica locului au vorbit primarul Catalin Chereches si vice-presedintele Consiliului Judetean Gabriel Zetea. In a doua parte, despre istorie, valori, cultura, traditie au intervenit Mosul Deac de la Bogdan Voda – o dovada vie ca traditia si obiceiurile maramuresene se incapataneaza sa ramana in actualitate in pofida globalizarii, prof.dr. Teodor Ardelean, Ioan Marchis – sculptor si director al Directiei de Cultura, Culte si Patrimoniu si Vasile Coman, om de afaceri. Satu Mare a fost reprezentat de oameni din sfera administratiei locale, inca o dovada ca n-au fost in stare nici pentru o asemenea competitie sa isi aduca oameni de valoare, preferand sa isi promoveze fetele obosite: Mircea Govor – presedintele Consiliului Judetean Satu Mare (care in loc sa promoveze Satu Mare a tinut o prelegere despre Tara Oasului, despre care toti cred ca tine de Maramures), prefectul Eugeniu Avram si viceprimarul Radu Roca.
Pe langa discursurile maramuresenilor care au reprezentat judetul, interventiile monosilabice ale invitatilor satmareni au facut-o pe Sanda Nicola, jurnalista Digi 24, care a moderat transmisiunea de acolo, sa exclame de la inceput, ca desi n-au sanse sa bata Maramuresul, vor incerca sa reprezinte cu onoare Satu Mare. Dar zarurile s-au aruncat in studioul de la Bucuresti, unde cativa semidocti, fara studii in domenii cum ar fi economia, istoria, turismul, si-au dat cu parerea pana au facut rahatul praf si imaginea celor doua judete de ras pe plan national. Pentru ca noi, baimarenii, maramuresenii si satmarenii care am urmarit aceasta dezbatere, am ramas socati cum isi dau niste bucuresteni cu parerea NEAVIZATA despre noi, despre ce suntem, despre obiceiuri, traditii, valori si istorie.
Vorba primarului de Baia Mare: „Maramuresul este ultimul leagan nealterat al identitatii noastre nationale! Aici, traiesc urmasii dacilor liberi, ai celor care l-au dat pe primul voievod al Moldovei, al celor care fiind sute de ani sub ocupatie, nu si-au pierdut radacinile si mandria. Noi suntem cei care timp de secole am dat tarii aurul muntilor nostri, noi ne-am sacrificat generatiile lucrand in minele de plumb si cupru, noi am suportat privatiunile poluarii si industrializarii nechibzuite si tot noi am fost cei care l-am dat pe presedintele Marii Adunari Nationale care a confirmat Marea Unire a romanilor! In Maramures a fost minerit, industrie textila, ceramica, industrie mecanica si am prelucrat, ca nimeni altii, lemnul padurilor noastre. Tot in Maramures se afla Cimitirul Vesel de la Sapanta, Manastirea Sfanta Ana de la Rohia, dar si Memorialul Durerii – exemplul viu al suferintelor elitei romanesti distruse in inchisoarea de la Sighet si multe alte valori culturale, religioase si umane, care au supravietuit tuturor vicisitudinilor. Pentru ca toate aceste valori Maramuresul le poarta mandru in pofida vremurilor moderne si ale schimbarilor care taie in identitati”.
Si pentru acestea si multe altele, judetul Maramures este acea zona pe care nici un juriu, nici un parlament si nici o alta entitate nu o poate depuncta, sterge de pe harta. Pentru ca Maramuresul este UNIC. In fata judetului Satu Mare, a Romaniei si Europei la un loc.
Cu toate ca batalia dintre judetele Maramures si Satu Mare s-a incheiat, pana la finalul campaniei puteti vota Maramuresul pe raportdetara.digi24.ro. Mai avem o sansa de a demonstra ca judetul nostru merita primul loc!
Sursa: Annamaria Somay