Vezi VIDEO – imagini din timpul flagrantului de la Buciumi
Vezi VIDEO – declaratiile anchetatorilor implicati in cazul de trafic
Doua retele de traficanti de imigranti, coordonate din Sighetu Marmatiei, au introdus in tara 300 de asiatici carora le-au luat banii, dar nu i-au si dus in occident, asa cum le-au promis in momentul racolarii. Traficantii au cazut unul dupa celalalt in urma unei actiuni de amploare, care a avut punctul culminant in satul maramuresean Buciumi, unde barajul facut de mascati pentru prinderea in flagrant a calauzelor si sefilor retelelor a fost spart de infractori. Actiunea a continuat cu o urmarire pana in localitatea Letca din judetul Salaj, unde traficantii au reusit sa isi piarda urma. Capii retelelor au fost un sighetean si un slovac, insa intr-una era implicat si un politist de frontiera de la IJPF Maramures.
Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate Cluj si IJPF Maramures au reusit sa anihileze cele doua retele in urma unei actiuni de amploare. Totusi, mascatii au avut insatisfactia sa nu ii prinda pe capii retelei, ambii fiind dati in urmarire generala nationala dupa ce, la propunerea DIICOT, in data de 15 decembrie, instanta a emis pe numele lor (M.I. si P.C.) mandate de arestare in lipsa pe o perioada de 30 de zile. Sigheteanul Ciprian Petrovai, invinuit ca ar fi condus una dintre gruparile de infractori, parca a intrat in pamant de la data flagrantului
Autoritatile nu au divulgat identitatea persoanelor cercetate pentru trafic. De altfel, inclusiv cazul a fost prezentat cu aproape o luna de la petrecerea faptelor, pentru ca reprezentantii de la Crima Organizata au apreciat ca ar pune in pericol ancheta. Informatii despre caz s-au aflat insa de atunci, pentru ca prin Buciumi nu a putut fi trecuta cu vederea desfasurarea de forte din noaptea de 26 noiembrie, cand o masina a ajuns in sant, din padure au fost scosi mai multi imigranti asiatici, iar politistii au pleat intr-o urmarire nebuna dupa ce o parte dintre traficanti au reusit sa le scape.
Operatiunea “Pakistan” a inceput in primavara lui 2008
In cursul zilei de azi, 23 decembrie, cazul a fost facut public, iar Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate Cluj a prezentat si primele imagini din timpul flagrantului organizat la Buciumi, precum si informatii mai detaliate despre ancheta.
Horea Oltean, seful BCCO Cluj, a precizat ca operatiunea “Pakistan” a fost initiata de procurorii DIICOT in colaborare cu IJPF Sighet, BCCO si IPJ Cluj. Procurorul sef Mircea Hrudei a adaugat ca din primavara lui 2008 si pana la prinderea membrilor retelei, in flagrantul de la la sfarsitul lunii noiembrie, circa 300 de indieni si pakistanezi au fost traficati de cele doua retele, una coordonata de la Sighetu Marmatiei si alta din Slovacia.
Imigrantii plateau circa 20.000 de euro ca sa ajunga in „cosciuge” in Vest
O contributie la ancheta a avut si IJPF Maramures, institutie care a fost implicata si pentru faptul ca unul dintre liderii retelei de traficanti era chiar angajat al inspectoratului. Comandantul IJPF Maramures, Laurentiu Batin, a spus, de altfel, ca agentul a fost pus sub urmarire. Politistul de frontiera era un pion important in retea, pentru ca el facilita intrarea in tara a imigrantilor, dar si plecarea catre celelalte tari din Europa.
Indienii si pakistanezii dadeau intre 20.000 si 25.000 de dolari de persoane pentru a ajunge sa munceasca intr-o tara europeana. Soferii ii transportau pe migranti in “cosciuge” de lemn pana la destinatie. Pentru fiecare transport luau intre 2.000 – 2.500 de euro.
Film de actiune cu mascati pe DE 58, la Buciumi
In ziua de 26 noiembrie, sub coordonarea procurorilor DIICOT, politistii din cadrul BCCO Cluj-Napoca, sprijiniti de luptatori din cadrul Gruparii Mobile de Jandarmi Cluj si Inspectoratul Judetean de Politie de Frontiera Maramures au organizat in localitatea Buciumi, din Maramures, un dispozitiv de prindere in flagrant a trei dintre suspecti, respectiv U.P., P.C. si R.A., care transportau 20 de migranti in trei autoturisme. Printre acestia se afla si politistul de frontiera maramuresean, Petru Ulici.
Cei trei sigheteni, soferi pe masini, nu au oprit la semnalele politistilor si au fortat barajul in Buciumi. Doua autoturisme, conduse de P.C. si R.A., au reusit sa sparga dispozitivul si sa isi continue drumul. Cel de al treilea autoturism, condus de U.P., a parasit partea carosabila, oprindu-se in santul de pe marginea drumului european E58, fiind partial avariat. Conducatorul auto a fost imobilizat si retinut, in autoturism fiind descoperiti 7 migranti.
Ciprian Petrovai, capul retelei, a fost urmarit pana in judetul Salaj
Cele doua masini si-au continuat drumul in viteza, iar echipaje formate din politisti si jandarmi au pornit in urmarire. La scurt timp s-a reusit localizarea autoturismului condus de R.A., pe care acesta l-a abandonat pe marginea strazii. Ulterior, conducatorul auto a fost prins in zona localitatii Valea Chioarului.
Cealalata masina a fost gasita la cativa zeci de kilometri distanta, facuta praf de catre sofer, Ciprian Petrovai, care se pare ca nu a mai reusit sa o stapaneasca din cauza vitezei mari pe care o avea. Autoturismul era abandonat pe marginea drumului dupa localitatea Letca din judetul Salaj, fiind avariat in proportie de 80%. Sigheteanul a pierdut controlul autoturismului sau, izbindu-se violent de o conducta de gaz care a fost rupta pe o portiune de aproximativ 8 metri. Acesta, cu toate ca a suferit unele traumatisme, pana la sosirea politistilor a reusit sa dispara in padurea din apropiere.
Oficialii de la Crima organizata au precizat ca, ulterior, s-a stabilit ca tanarul a abandonat pe drum migrantii aflati in autoturismul sau, acestia fiind identificati si recuperati de politisti.
Primele arestari s-au facut a doua zi dupa flagrant
La mai putin de 24 de ore de la actiunea din Buciumi, mai precis in data de 27 noimebrie, doi dintre membrii retelei, politistul de frontiera si un alt sighetean implicat in retea (U.P. si R.A.) au fost retinuti de procurorii DIICOT, fiind prezentati Tribunalului Maramures, care a emis pe numele lor mandate de arestare preventiva pe o perioada de 29 de zile.
A fost mai mult decat inceputul sfarsitului, pentru ca anchetatorii nu au avut nevoie decat de confirmari speciale, pentru ca erau pe urmele retelei din Sigetu Marmatiei inca din primavara lui 2008, cand s-a observat un aflux de imigranti ilegali de origine asiatica, provenind din India si Pakistan in Maramures. Din primele informatii obtinute, politistii au stabilit ca acestia patrundeau ilegal in Romania, in special pe frontiera comuna cu Ucraina, astfel incat s-a inceput filarea membrilor.
Grupare criminala formata dintr-o retea romana si una slovaca
Sub coordonarea procurorilor DIICOT – Serviciul Teritorial Cluj, politistii Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Cluj-Napoca, impreuna cu lucratori din cadrul Serviciului de Informatii si Protectie Interna Maramures au demarat activitati de documentare, monitorizare si cercetare a activitatilor infractionale ale unei grupari de criminalitate organizata transfrontaliera.
Gruparea criminala era in fapt, formata din doua retele interconectate. O retea era compusa din cetatenii romani Ciprian Petrovai, de 31 ani – capul acesteia, C.L., de 38 ani, R.A., de 23 ani, D.A., de 28 ani si altii, toti din localitatea Sighetu Marmatiei. Acestia sub coordonarea lui M.I., de 36 ani, cu dubla cetatenie romana si ucraineana, introduceau ilegal in tara migrantii prin trecerea clandestina, pe timpul noptii, a frontierei romano-ucraineana.
Rolul agentului din cadrul Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera Maramures, de 36 ani, era acela de a supraveghea trecerea ilegala a frontierei si transportarea migrantilor in interiorul tarii. Cu privire la implicarea politistului de frontiera, precum si a inca trei membri ai acestei retele, respectiv M.I., P.C. si P.D., IJPF Maramures a intocmit un dosar penal, care a fost conexat ulterior la dosarul initiat de DIICOT– Serviciul Teritorial Cluj.
Imigrantii erau abandonati in Cluj si sfatuiti sa ceara azil in Romania
Dupa trecerea ilegala a frontierei, migrantii erau cazati pana a doua zi in case apartinand unora din membrii gruparii sau complici ai acestora sau in aceeasi noapte erau imbarcati in autoturisme si transportati pana in afara razei de competenta a politiei de frontiera (pentru a nu fi returnati in Ucraina), iar in zona localitatilor Dej sau Nasaud erau abandonati. Conform instructiunilor primite, migrantii se prezentau la cel mai apropiat post de politie si solicitau azil in Romania.
Totusi, reteaua romana colabora cu cea slovaca, iar dupa cum au precizat chiar oficialii de la Crima Organizata aceasta avea misiunea sa scoata ilegal imigrantii din Romania si sa ii transporte catre tarile de destinatie (Italia, Spania, Anglia etc). Coordonatorul acestei retele, cel care recruta soferii care efectuau aceste transporturi, era un cetatean slovac, M.M..
Inspectoratele Judetene ale Politiei de Frontiera Satu Mare si Oradea au depistat mai multe transporturi de migranti ce incercau sa paraseasca ilegal teritoriul Romaniei, transportatorii fiind toti de nationalitate slovaca. Majoritatea dosarelor initiate de aceste structuri au fost preluate spre cercetare de DIICOT – Serviciul Teritorial Cluj si conexate la dosarul de baza. Mai mult, pentru anihilarea celor doua retele romanii au colaborat si cu autoritatile din Ungaria si Slovacia. Desfasurarea de forte in acest dosar a fost impresionanata, pentru ca la caz au colaborat numeroase institutii de ancheta si supraveghere din mai multe judete ale tarii.
Sursa: Vasile Dale
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult