Coordonatorul Programului de Oncologie al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, dr. Dan Jinga, a declarat miercuri ca in Romania exista in jur de 7.000 de cazuri noi de cancer mamar si sunt circa 10.000 de cazuri de cancer mamar tratate in fiecare an.
„Avem in jur de 7.000 de cazuri noi de cancer mamar. Avem in jur de 10.000 de cazuri de cancer mamar tratate in fiecare an, acestea sunt datele Casei Nationale. Avem o incidenta si o mortalitate in concordanta cu ceea ce se intampla in centrul si estul Europei, insa sunt in crestere. Daca in ceea ce priveste incidenta – acest lucru este oarecum firesc, pentru ca urmam tendinta europeana, tendinta tarilor cu industrie, unde numarul de cazuri de cancer mamar este in continua crestere si statistica de o femeie din opt este statistica mondiala, dar pentru Europa este de o femeie din sase, iar pentru anumite zone industrializate este vorba de o femeie din patru. Bucurestiul se ridica la o femeie din sase, deci incidenta este mare”, a spus dr. Dan Jinga, la Palatul Parlamentului, la o dezbatere despre o initiativa legislativa privind decontarea de catre CNAS a protezelor mamare pentru reconstructia sanului.
Medicul a afirmat ca din cauza diagnosticului tardiv si mortalitatea este mare. „La nivel european, mortalitatea este in continua scadere. Screeningul in Romania se face, dar nu organizat, se face de ani de zile. Multumesc Ministerului Sanatatii pentru ca cuvantul cheie este aici screening organizat. Pentru prima data un program gandit de la diagnostic precoce pana la tratamentul tuturor formelor de cancer este inchegat. Nu mai trebuie sa lasam aceasta problema a screening-ului la latitudinea fiecarui spital, trebuie sa avem echipe care sa functioneze”, a adaugat Jinga.
La randul sau, presedintele Comisiei de Chirurgie Plastica-Microchirurgie Reconstructiva a Ministerului Sanatatii, prof. univ. dr. Ion Lascar, a precizat ca este ingrijorator faptul ca, cel putin in ultimul deceniu, limita de varsta la care este diagnosticat cancerul mamar a scazut amenintator.
„Daca in urma cu cateva decenii vedeam destul de rar un cancer mamar, acum depistarea unui astfel de cancer la persoane care abia au depasit varsta de 20 de ani sau chiar varste mai mici este foarte des intalnita”, a aratat doctorul Lascar.
El a vorbit si despre initiativa privind decontarea de catre CNAS a protezelor mamare pentru reconstructia sanului si a spus ca, daca va fi adoptata, cel putin 800 – 1.000 de femei vor putea beneficia pentru inceput de aceasta lege.
Deputatii Mircea Rosca si Gratiela Gavrilescu si senatorul Ion Luchian, de la PNL, au depus o initiativa legislativa pentru modificarea si completarea Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, in sensul includerii in randul serviciilor medicale decontate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a costurilor protezelor mamare pentru reconstructia sanului ca urmare a unei afectiuni oncologice.
Initiatorii doresc ca proiectul sa fie adoptat de Parlament in doua, cel mult trei luni si sa fie cuprins in proiectul de buget pentru anul 2014.
Sursa: Agerpres