![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Sute de persoane au participat aseara, 21 februarie, la un spectacol pregatit de mai multi profesori si elevi maramureseni. Muzica folk, cea populara, corala, dar si clasica a rasunat pe scena Teatrului Municipal Baia Mare. Totodata, dascalii au pregatit scurte momente de dans traditional sau recitari de poezii, spectacolul oferit fiind organizat in memoria dascalitei Aurelia Rusu, care a trait o poveste de dragoste cu poetul Octavian Goga.
Sala s-a dovedit a fi neincapatoare pentru numarul mare de maramureseni dornici sa afle mai multe despre cea cunoscuta sub numele de „Dascalita”. Conform atestatelor documentare, Aurelia Rusu a fost prima invatatoare din Maramures, fiind originara din zona Brasovului. Intre anii 1914 si 1938, „dascalita” le-a predat multor generatii de copii din satul Bontaieni.
„In aceasta seara este o sarbatoare a noastra, a dascalilor maramureseni. Este un spectacol in memoria dascalitei Aurelia Rusu, cea careia Goga i-a dedicat frumoasa poezie «Dascalita». Ideea s-a nascut in sufletul meu, pentru ca eu sunt din comuna Sisesti, acolo unde dascalita si-a gasit locul, dupa exilul de Goga, si am dorit sa o fac cunoscuta, pentru ca a fost un cadru didactic model”, a spus organizatorul evenimentului, Natalia Fornvald.
Numerosi profesori de la mai multe scoli din judet s-au alaturat proiectului. Astfel, spectacolul realizat in memoria Aureliei Rusu a reunit momente de dans, cantece, dar si recitari de poezii din opera lui Octavian Goga. Alaturi de dascali au fost si cateva grupuri de tineri, printre care si elevele Liceului Pedagogic „Regele Ferdinand” din Sighetu Marmatiei, care au interpretat un imn dedicat invatatorilor.
„Noi am venit cu imnul invatatorului. Suntem, cred, singurul cor din tara, de liceu pedagogic, care avem un imn al invatatorului. Nu stiu cine l-a compus, s-a mostenit din generatie in generatie, eu sunt profesor de muzica la Liceul Pedagogic «Regele Ferdinand» din Sighetu Marmatiei de peste 25 de ani si cand am ajuns acolo, am gasit partitura acestui imn, dar nu avea niciun autor. L-am preluat ca atare, pentru ca l-am considerat ca si un cantec al tuturor dascalilor in devenire”, a povestit profesoara de muzica Rodica Gheorghiu.
Intrarea la spectacol a fost libera, insa doritorii au putut face donatii. Banii stransi de la participanti vor fi utilizati pentru reconditionarea casei „dascalitei” Aurelia Rusu din comuna Sisesti.
Sursa: Gabriela Kuhajda