Vezi VIDEO
Din ianuarie 1948, Comitetul International Olimpic (CIO) a stabilit 23 iunie ca fiind „Ziua Olimpica”, pentru a marca crearea forului olimpic international la 23 iunie 1894, in Paris. In 1987, in efortul CIO de a incuraja toate Comitetele Nationale Olimpice de a celebra „Ziua Olimpica”, Comisia „Sportul pentru Toti” a CIO a lansat conceptul „Ziua Olimpica”, prin organizare de crosuri la nivelul a 45 de Comitete Nationale Olimpice. Crosurile olimpice derulate sub aceasta egida se desfasoara in fiecare an in perioada 20 mai – 23 iunie si reprezinta o metoda a Comitetelor Nationale Olimpice de a promova practicarea sportului.
In prezent, „Ziua Olimpica” este sarbatorita de sute de mii de oameni in peste 170 de tari printr-o serie de manifestari culturale si sportive. Aceasta sarbatoare internationala are drept scop promovarea idealurilor olimpice de sportivitate, respect, perseverenta, spirit de echipa si fair-play, iar in ultimele decenii evenimentul a contribuit la raspandirea idealurilor olimpice in fiecare colt al lumii.
Mesajul presedintelui Comitetului International Olimpic, Jacques Rogge „Ziua Olimpica este un moment potrivit pentru a ne opri si a reflecta asupra darurilor considerabile pe care sportul ni le ofera tuturor. Este ziua cand celebram un vis: visul unui tanar, care a inceput pe 23 iunie 1894 la Universitatea Sorbona din Paris. Tanarul domn se numea baronul Pierre de Coubertin. El dorea sa impartaseasca lumii valorile umane fundamentale – intrupate in sport –, cele ce ne-ar da posibilitatea tuturor de a duce o viata mai frumoasa si de a construi o societate mai buna.
Viziunea lui – celebrata azi, de Ziua Olimpica – se adreseaza tuturor, indiferent de varsta sau calitati fizice. Aceasta viziune – Viziunea Olimpica – reuneste astazi, impreuna, milioane de oameni, din toate colturile lumii.
Aceasta zi ne da tuturor sansa, nu doar de a celebra acest vis, dar si de a ne bucura impreuna, prin activitatile desfasurate in fiecare colt al lumii.
Sportul ne invata cum sa ne straduim, pentru a atinge excelenta in tot ceea ce facem; cum sa traim in prietenie si pace; cum sa ne respectam pe noi insine si pe vecinii nostri; dar, in primul rand, ne reaminteste de capacitatea sportului de a scoate la iveala tot ce este mai bun in noi.
Sa nu uitam, insa, ca sportul reprezinta, in primul rand, o stare de bine.
Asadar, sa celebram viziunea! Dar, mai mult decat atat, sa avem cu totii o „Zi Olimpica” reusita!”
In Maramures, activitatile pentru a marca „Ziua Olimpica” vor continua
Anul trecut, de exemplu, peste 25.000 de oameni din 38 de orase numai din Romania au sarbatorit „Ziua Olimpica”, aliniindu-se la startul crosurilor olimpice. Si in acest an, Comitetul Olimpic si Sportiv Roman, impreuna cu filialele Academiei Olimpice din Romania, a organizat manifestari de masa prin intermediul crosurilor olimpice. In Baia Mare, crosul a avut loc in 1 iunie si a adunat la start aproximativ 200 de participanti de diferite varste. Crosuri similare au avut loc in alte 39 de orase de pe teritoriul Romaniei.
„Este ziua promovarii olimpismului in toata lumea, ziua Fair Play-ului si ziua educatiei pentru olimpism. Maramuresul a organizat in Saptamana Olimpica diverse activitati cu tenta olimpica, a avut invitati fosti participanti la olimpiada, s-au facut mese rotunde, s-au organizat activitati sportive care au marcat acest eveniment. Desi in acest an am avut mai putine persoane implicate decat in alti ani, speram ca – pe parcursul acestei luni – sa demaram inca o serie de activitati care sa sublinieze valorile olimpismului. Principiile olimpismului inseamna Fair Play, inseamna educatie olimpica, sa te cunosti mai bine, sa fii mai prietenos si sa fii cel mai bun!” a declarat Rita Hendrea – Directia pentru Sport Maramures.
Sursa: Ramona-Ioana Pop
La alegerile prezidențiale din 2004 eram un copil. Aveam 7 ani și habar n-aveam ce se întâmplă în jurul meu...
Citeste mai mult