![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
A zecea editie a Cupei Castanelor la oina are loc azi pe stadionul de atletism din Baia Mare, in organizarea Consiliului Judetean Maramures, cu sprijinul Directiei pentru Sport Maramures si al Asociatiei Judetene de Oina Maramures. O competitie menita sa promoveze oina in Maramures si sa atraga tinerii spre practicarea acestui sport. Participa sase echipe, dintre care cinci din Maramures. Recompense pentru performanta sportivasunt pregatite pentru echipele plasate pe locurile I, II si III, precum si – individual – pentru cel mai tanar, cel mai varstnic concurent, cel mai tehnic jucator, cel mai bun aparator, precum si cel mai bun la bataia mingii. „Ne bucuram ca am ajuns la editia 10. Este o disputa foarte aprinsa, pentru rivalitati exista chiar si aici, la noi in judet. Toata lumea vrea sa castige. Noi ne-am straduit sa oferim conditii excelente pentru aceste dispute si toata lumea participa la final la o petrecere” a mentionat Calin Moje, presedintele Asociatiei Judetene de Oina Maramures.
Azi, pe terenul de atletism, are loc a zecea editie a Cupei Castanelor la oina. O competitie menita sa promoveze sportul national la nivelul Maramuresului, astfel incat cat mai mult tineri sa aleaga sa duca mai departe acest sport traditional. In preajma observatorului Viorel Balin, maestru al sportului, am aflat si cateva repere din istoria sportului nostru national. In 1899 a avut loc prima competitie nationala de oina, in 1932 s-a infiintat Federatia Romana de Oina, iar in 1951 are loc primul Campionat National – acesta avand loc in fiecare an de atunci si pana in prezent.
Viorel Balin este membru al Asociatiei Judetene de Oina Maramures si este membru in Biroul Federal, are la activ trei titluri de campion national al Romaniei cu echipa Stiinta Bucuresti si doua Cupe ale Romaniei castigate cu aceeasi echipa. A jucat oina circa un sfert de secol, pentru Baia Mare evoluand la echipa Progresul, cu care a evoluat la prima editie de Campionat National, in 1951, in Bucuresti. Din toate acestea motive, l-am invitat sa depene cateva amintiri despre oina in Maramures, de-a lungul anilor, in timp ce echipele participante la Cupa Castanelor faceau ultimele pregatiri.
„Oina in Maramures dateaza de multi ani, sa stiti. Eu voi incepe, insa, din anul 1950, cand s-a adoptat prima hotarare privind introducerea oinei ca sport competitional. In 1951 a fost prima editie a Campionatului National la care, cu bucurie va spun, trecand de fazele preliminare ne-am calificat si noi, baimarenii, cu echipa Progresul, si am fost prezenti pe Stadionul Tineretului din Bucuresti. Nu am fost nici primii, nu am fost nici ultimii. Ca apoi, in 1952, dupa ce am mai invata nitel de oina, la Sibiu am iesit pe locul II, dupa Dinamo Bucuresti, care – sincer va spun – a castigat printr-o sansa. Dupa aceea am tot continuat sa participam la diferite competitii in fiecare an” a povestit pentru eMaramures Viorel Balin, care a tinut sa aminteasca de echipa Tricolorul Baia Mare, care, chiar daca nu a reusit sa devina niciodata campioana Romaniei, a obtinut rezultate importante. Daca privind in trecut istoricul oinei in Maramures este numai bun de rememorat, nici prezentul nu este de neglijat. „Oina nu este un sport uitat si asta ma bucura. Pentru ca, la un moment dat, au fost cativa ani in care nu s-a jucat. Dar putini. Avem activitate competitionala, vedeti ca si la aceasta sarbatoare exista cinci echipe din Maramures” a mentionat Viorel Balin, iar Calin Moje a contabilizat la nivelul tarii 25 de echipe de oina inscrise in campionatele nationale de seniori, juniori I si II. In Maramures exista cinci echipe.
Pledoaria pentru oina nu s-a lasat prea mult asteptata: „Oina ca joc sportiv are niste calitati deosebite: dezvolta foarte multe componente. Si precizie, si viteza, si alergare, si prindere etc. Elemente absolut indispensabile intr-o dezvoltare fizica armonioasa” a mentionat Viorel Balin. „Oina dezvolta o multitudine de calitati motrice, intr-o combinatie foarte reusita, foarte buna. Un jucator de oina poate trece oricand la o alta ramura sportiva. Oina este foarte dinamica atunci cand este jucata la un nivel ridicat, cand jucatorii stapanesc tehnica si tactica. Ofera un spectacol deosebit si este atractiva tocmai prin acele batai reusite de 70, 80 metri sau chiar mai mult” a declarat Calin Moje.
La editia 2010 a Cupei Castanelor la oina participa echipele Dinamic Coruia, Vointa Coruia, Tricolorul Baia Sprie, Spicul Grosi si Izvorul Chiuiesti – Cluj. Arbitreaza: Cristian Moje, Ioan Schiopu, Radu Parnau si Vasile Gherman. Observatori: Viorel Balin si Calin Moje.
ACTUALIZARE
Echipa din Grosi nu s-a mai prezentat la competitie.
Clasamentul final
1. Tricolorul Baia Sprie
2. Dinamic Coruia
3. Izvorul Chiuiesti Cluj
4. Vointa Coruia
Premii speciale
Cel mai bun la bataie minge: Mihai Campan (Dinamic Coruia)
Cel mai tehnic jucator: Cristian Moje (Vointa Coruia)
Cel mai tanar jucator: Daniel Coasa (Izvorul Chiuiesti) – 14 ani
Cel mai in varsta jucator: Dan Tanta (Vointa Coruia) – 44 ani
Cel mai bun aparator: Radu Parnau (Tricolorul Baia Sprie)
Sursa: Ramona-Ioana Pop