Programul de burse la universitati din strainatate, pentru care Guvernul a cheltuit din 2005 peste 6 milioane de euro, a fost accesat de aproape 150 tineri, dar niciun absolvent nu a fost angajat de stat pana in prezent, desi studentii sunt obligati prin contract sa lucreze in institutii publice.
Din cauza dezinteresului institutiilor implicate, niciunul dintre absolventii acestui program nu a fost repartizat sa ocupe un post in sectorul public, conditie impusa tinerilor chiar de catre stat in schimbul bursei.
De asemenea, Agentia Nationala a Functionarilor Publici (ANFP) solicita absolventilor sa urmeze si cursuri de manageri publici, ca unica solutie de repartizare a acestora pe un astfel de post, in conditiile in care legislatia aferenta programului nu prevede insa un astfel de curs, se arata intr-un document oficial. Pana acum, statul a cheltuit peste 6 milioane de euro cu bursele speciale.
In anul 2004, Executivul a instituit, incepand cu anul universitar 2005-2006, impreuna cu reprezentanta in Romania a Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare, bursa speciala „Guvernul Romaniei”, prin care tinerii cu varste cuprinse intre 18 si 35 ani beneficiaza de sustinerea financiara a statului pentru a se perfectiona la universitati de prestigiu vest-europene si nord-americane, urmand cursuri universitare, de masterat sau doctorat la universitati din strainatate.
Bursa, in valoare de 20.000-30.000 euro/an pentru o perioada de studii de pana la trei ani, era conditionata de un contract semnat de tineri, prin care acestia se angajau ca dupa finalizarea studiilor sa se intoarca in tara si sa lucreze in sectorul public, pentru o perioada minima cuprinsa intre trei si cinci ani.
In cazul in care nu respecta aceasta obligatie, absolventii sunt constransi sa restituie statului suma aferenta bursei, dar sa plateasca si dobanzi si penalizari. Un document oficial redactat recent, releva insa ca, din cei 149 de beneficiari ai burselor, niciunul nu a fost angajat de stat.
„Niciun absolvent dintre cei 97 care si-au finalizat studiile nu a fost repartizat, institutiile ce detin parghiile necesare repartizarii neimplicandu-se in acest proces. (…) Ca urmare a adresei primite de la ANAF, in care se specifica faptul ca pe langa cursurile INA acestia trebuie sa urmeze cursuri de manageri publici, intelegem ca singura posibilitate de repartizare a absolventilor Bursei Speciale este plasarea lor in calitatea de manageri publici. Insa, acest curs nu este prevazut in legislatia proiectului”, se arata in document.
In prezent, se afla la studii in strainatate alti 40 de bursieri.
Sursa: Mediafax