Cresterea semnificativa a creditelor restante si indoielnice incepand cu 2007 arata ca bancile nu au calculat bine riscul de rambursare a imprumuturilor, iar pentru reluarea cresterii economice si a creditarii bancile trebuie sa schimbe modelul de business, afirma Nicolae Danila, membru CA al BNR.
Principalul risc pe care si-l asuma o banca comerciala este cel de nerambursare a creditului de catre debitori. „Cresterea semnificativa a creditelor restante si indoielnice din 2007 si pana in 2010 arata ca bancile nu au calculat bine acest risc. Comportamentul bancilor, asa cum il releva analiza evolutiei creditelor neperformante, pare sa fi fost condus de ideea economiilor de scala, in sensul in care cresterea expansiva a volumului activitatii de creditare ar fi permis acceptarea unor pierderi din credite neperformante”, a mentionat Nicolae Danila, membru CA al BNR.
In opinia oficialului BNR, trebuie evidentiata trecerea bancilor la un model de business riscant, neadecvat conditiilor concrete din Romania, „cu strategii mergand in principal pe volum (cresterea volumului creditelor, a numarului clientilor, a activelor, a cardurilor-credit cu buletinul) si mai putin (aproape deloc) pe aspectele calitative (bonitatea clientului, analiza proiectiei de cash flow, afacerea, mediul economic intern si extern, mixul de politici)”.
In vederea reluarii ciclului de crestere economica si de creditare, modelul de business al bancilor va trebui sa se schimbe. “Cel mai probabil se va trece de la modelul economiilor de scala la unul care asigura o crestere solida, insa graduala bazata pe o relatie stransa si de lunga durata cu clientii”, a aratat Danila.
El a explicat ca aparitia crizei este legata si de largirea activitatii de investment banking, care are la baza o relatie pe termen scurt cu clientul si obtinerea unui profit imediat, cu pasarea riscurilor in piata, cat mai departe de emitent si de intermediari.
Danila spune ca activitatea traditionala a unei banci, cea care trebuie sa prevaleze imediat in Romania, este aceea a unei relatii pe termen lung cu clientul, cunoasterea acestuia, a necesitatilor lui si a provocarilor care stau in fata clientului, precum si gasirea cailor de a dezvolta si adanci parteneriatul cu clientul.
Sursa: Mediafax