Vezi VIDEO
Mai mult de jumatate dintre elevii si liceenii baimareni sunt suprasolicitati la scoala. Motivele oboselii consta in orele de curs numeroase, materiile dificile, volumul mare al temelor pentru acasa si timpul de odihna insuficient. Potrivit directorului interimar al Directiei de Sanatate Publica Maramures, Calin Man, din cauza extenuarii, de peste 50% dintre elevii baimareni sufera de dureri de cap si au probleme cu ochii.
Raportul starii de sanatate a populatiei pe anul 2010, intocmit de catre Directia de Sanatate Publica (DSP) Maramures, a scos la iveala faptul ca peste 50% dintre elevii si liceenii baimareni sunt obositi.
Orele de curs prea multe, materiile dificile, volumul mare al temelor pentru acasa si timpul de odihna insuficient sunt principalele cauze ale extenuarii de care sufera mai mult de jumatate dintre tinerii supusi studiului.
“Cea mai mare parte dintre ei, peste 52%, a aratat faptul ca materia de studiu este foarte voluminoasa, deci orele alocate studiului sunt foarte multe. Multi dintre ei au prezentat aceasta oboseala. Putem spune ca in cursul saptamanii au fost obositi mai multi elevi, mai putini inregistrandu-se la inceputul saptamanii, cand 11% se simteau obositi. Procentul elevilor de liceu care au dezvoltat stare de oboseala este de 53,19%”, a spus directorul interimar al DSP Maramures, Calin Man.
Din cauza oboselii, mai mult de jumatate dintre elevii unei institutii de invatamant cu program sportiv din Baia Mare sufera de dureri de cap si au probleme la nivelul ochilor.
“Pornind de la aceste stari, copiii dezvolta boli somatice. Ar fi foarte bine daca am reusi sa organizam timpul, incat sa existe timp de odihna si de studiu. Peste 50% dintre acesti copii prezinta cefalee, respectiv durere de cap sau manifestari oculare, respectiv conditii de adaptare necorespunzatoare in privinta ochiului”, a adaugat Man.
Potrivit psihologilor, solutia pentru diminuarea nivelului de stres la care sunt supusi elevii ar fi evaluarea nevoilor fiecarui copil in parte.
“Psihologul scolar trebuie sa faca o evaluare a nevoilor elevilor si fiecare elev trebuie indrumat pentru partea pentru care are abilitati si pentru care doreste sa-si dezvolte deprinderile”, a spus psihologul Lucia Butcure.
Pentru depistarea sindromului suprasolicitarii au fost investigati 184 de elevi – 90 de elevi din ciclul gimnazial si 94 de liceeni dintr-o unitate de invatamant cu program sportiv.
Sursa: Adina Timis