Orice act de vanzare-cumparare sau inchiriere pentru cladirile de locuit incheiat incepand cu 1 ianuarie 2011 trebuie sa fie insotit de un certificat energetic, eliberat in prealabil de auditori acreditati, in cazul in care nici o alta ordonanta nu va modifica prevederile incluse in Legea 372/2005. Legea prevede obligativitatea prezentarii certificatului energetic de tranzactiile imobiliare incheiate dupa Revelion.
Potrivit actului normativ, prin certificatul energetic, potentialul cumparator sau chirias este informat asupra performantei energetice a apartamentului, exprimata, in principal, prin consumul total anual specific de energie in kWh/mp arie utila, respectiv prin consumul de caldura anual specific pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat, eficienta energetica a apartamentului, prin incadrarea acestuia intr-o clasa energetica (de la clasa A – eficienta energetica ridicata, la clasa G – eficienta energetica scazuta), in functie de consumul total anual specific de energie.
Aplicarea prevederilor referitoare la obligativitatea certificatului energetic pentru operatiunile de vanzare, achizitie sau inchirierea de locuinte, incluse in articolul 13, alineatele 1 si 2 din Legea 372/2005, a fost amanata de Guvern pana la 1 ianuarie 2011, prin ordonanta de urgenta.
Decizia a fost luata in urma avertizarilor venite de la Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania si de la specialistii imobiliari, potrivit carora necesitatea obtinerii acestui certificat energetic va duce la majorarea cu 5 – 10% a preturilor la casele vechi, blocand, astfel, tranzactiile imobiliare.
Sursa: Agerpres