![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Craciunul pe stil vechi este sarbatorit in Maramures de peste 34.000 de etnici ucraineni, adica de mai mult de jumatate din cati sunt inregistrati in Romania. Pentru masa din Ajun, gospodinele au muncit toata ziua, insa nici barbatii lor nu au stat. Femeile au trebaluit de buna dimineata ca sa poata pune pe masa sapte feluri de mancare, toate de post, iar in prima zi a Craciunului sa isi poata ospata colindatorii cu carnati, toba si caltabosi.
In satul maramuresean Craciunesti traditia de Craciun este sfanta pentru etnicii ucraineni. Toata lumea posteste, iar gospodinele fac pentru masa din Ajun nu mai putin de 12 feluri diferite de mancare cu ciuperci, cu fasole sau cu prune.
“In seara de Craciun noi pregatim 12 feluri de mancare. La noi se spune ucraineana hrebleanca, din hribe, cu zeama de varza si faina, usturoi, ulei. Aici sos cu hribe, acolo avem grau”, a povestit o gospodina.
Pentru a avea sanatate in familie, barbatul casei pune fan intr-un colt al mesei si o paine proaspat scoasa din cuptor. Neaparat, pentru ca norocul sa nu fuga din casa lor, oamenii leaga picioarele de la masa cu lanturi.
“Se leaga picioarele de la masa ca familia sa ramana unita si norocul sa nu iasa din casa, sa ramana in gospodaria noastra. Si otava se pune si sub masa si sub fata de masa pentru ca domnul nostru Iisus Hristos s-a nascut in fan, in iesle, si asta semnifica bogatia pe care vrem sa o avem si sa ne amintim de Domnul nostru Iisus Hristos”, a spus un localnic.
Inainte ca micutii sa vina la colinda, cimitirele din Craciunesti sunt pline de oameni. Acestia aprind o lumanare pentru ca si cei trecuti in lumea cealalta sa aiba parte de lumina de Nasterea Domnului.
“La noi asa-i obiceiul, ca in seara de Craciun, inainte de a ne aseza la masa sa luam masa impreuna cu familia, venim si aprindem o lumanare pentru cei disparuti din familie: parinti, bunici, frati, surori care cine ce are mort in familie”, a explicat un barbat.
Colindatorii vin apoi in valuri, primii fiind copiii care vestesc Nasterea Domnului. Micutii sunt primiti cu mere, nuci si colac si bani. Ei sunt poftiti in casa, sunt asezati la masa si omeniti de catre gazde. Masa in familie este servita abia dup ace micutii au terminat colinda. Totul incepe cu o rugaciune.
In Maramures comunitatile de ucraineana traiesc pe vaile Viseului, Tisei si Ruscovei.
Sursa: Vasile Dale