![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
La fel cum se intampla din mosi-stramosi in Borsa, in ajunul sarbatorii Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul, localnicii ies cu mic cu mare in strada si pe dealuri cu faclii de Sanzaiene pe care le invart deasupra capului. Cu tortele aprinse in maini, borsenii au respectat si anul acesta cu sfintenie obiceiul pentru a alunga spiritele rele si pentru a aduce bunastare localitatii.
De la cel mai mic pana la cel mai mare, borsenii au iesit in noaptea din ajun de Sanziene pentru a aprinde faclii care amintesc de tortele care au fost aprinse pentru a vesti Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul. A fost un bun prilej pentru initierea celor mici in rotirea celebrelor faclii, distractia acestora fiind garantata, iar strigatul „Faclia, mai coconi!” a fost cel care a rasunat ore intregi noaptea trecuta.
„Invartim facliile pentru ca sunt Sanzienele. In fiecare an se face asa. Am invatat sa invart faclia de la stramosii mei”, a spus Florin Roman, care invartea o torta aproape cat el de mare.
“Faclia am facut-o din lemne si rasina de brad. Am facut faclia azi-dimineata si rasina e de molid, am fost dupa ea in padure”, a explicat Mihai Mihali, un alt tanar din Borsa.
Copii erau supravegheati de parintii sau de bunicii lor care le-au explicat ce trebuie sa faca pentru a fi in siguranta. Cei mai varstnici localnici din Borsa isi amintesc ca si atunci cand erau ei copii, acest obicei se practica, toate strazile fiind luminate de faclii. Batranii au povestit cum fetele culegeau sanziene de pe camp din care isi faceau coronite pentru a deveni mai frumoase.
„Facliile se invart ca sa iti mearga bine tot anul, sa te scape Dumnezeu de toate necazurile, de toate bolile si de toate grijile”, a declarat Teodor Coman.
Sarbatoarea „Sanzienelor” are origini precrestine. Ziua are conotatii magice, prevestindu-se viitorul, dar si semnificatii agrare, pentru ca 24 iunie este momentul cand agricultorii incep secerisul si cositul. La Sanzaiene, tot in Borsa, se mai obisnuieste ca la miezul noptii, fetele sa se scalde ritualic in vai. Se spune ca apa in care se imbaiaza acestea capata puteri magice, iar tinerele vor fi mai frumoase.
Sursa: Andrei Sovan, Andrei Gherghel