Vezi VIDEO
Vezi VIDEO editat
Asa cum cere traditia, azi noapte, in Cavnic, Invierea Domnului a fost vestita cu… tunul. E vorba de un obicei unic, a carui origine s-a pierdut undeva in negura vremii, dar care e pastrat cu strasnicie in micul oras de la poalele Gutaiului. Bubuiturile s-au auzit pana dimineata, ca si in anii anteriori, dar numarul cavnicarilor care s-au transformat „brigazi de artilerie” a fost mult mai mic. Problema a reprezentat-o materia prima – carbidul, care nu s-a gasit pe piata, iar localnicii au fost nevoiti sa il aduca de la sute de kilometri distanta pentru a pastra obiceiul „Puscatului de Pasti”.
De cand s-a lasat noaptea, linistea orasului Cavnic a fost spulberata de zeci de bubuituri care te puteau duce cu gandul la adevaratele batalii de pe front. Sursa zgomotelor era insa una mult mai pasnica si foarte populara printre localnici, respectiv un obicei care se pastreaza cu sfintenie de catre tinerii din localitate si care e denumit „Puscatul de Pasti”.
Celebrele tunuri folosite la Inviere in micutul oras Cavnic este unul foarte simplu. „Acum pregatim tevile. Dupa ce bagam carbid, le lasam sa stea o jumatate de minut, un minut, sa se acumuleze gazele si dupa aia le dam foc sa explodeze si se produce o bubuitura puternica”, a explicat Marcel Moldovan, in timp ce alimenta cu apa tevile.
Anii trecuti, cand mina din Cavnic inca functiona, procurarea carbidului nu era o problema. In ultima perioada a fost din ce in ce mai greu ca acest produs, fara de care obiceiul puscatului nu poate exista, sa se gaseasca. Anul acesta, carbidul pus in tevile din Cavnic a fost adus tocmai din Targu Mures.
„In fiecare an se aduna grupuri de tineri, cumpara carbid si fac focuri seara pe dealuri si pusca, astfel anuntand Invierea Domnului. Este o traditie specifica orasului Cavnic”, a spus Darius Barbos.
„Puscatul” cu teava continua in Cavnic in toate cele trei zile de Pasti, insa sporadic, nefiind organizat precum in noaptea de Inviere.
Sursa: Andrei Gherghel