Vezi TRAILER
Industria alimentara, care intretine dependenta de zahar, este principala responsabila de flagelul obezitatii care afecteaza in SUA, denunta documentarul „Fed Up” lansat in weekendul trecut in salile de cinematograf americane.
Filmul de 90 de minute releva o realitate paradoxala: americanii nu au facut niciodata atat de mult sport ca in prezent si nu au cautat niciodata sa consume atat de multe produse cu continut redus de calorii si totusi doi din trei americani sunt supraponderali si generatii intregi de mici americani vor trai mai putin decat parintii lor.
Cauza ar fi ca, intocmindu-si politicile de sanatate publica, autoritatile le-au condamnat la esec pe toate pentru ca s-au inselat asupra tintei. Responsabil de obezitate nu este lipsa de exercitiu fizic, ci zaharul.
„Obezitatea este o problema de 30 de ani si suntem pe cale sa atingem punctul de ruptura”, a explicat pentru AFP realizatoarea Stephanie Soechtig intr-un interviu.
„In cele din urma, banul este in centrul problemei. Sunt in joc bani multi pentru industria alimentara si, din nefericire, aceasta ii influenteaza pe politicieni”.
Documentarul, prezentat in cadrul ultimului festival Sundance, demonstreaza ca 80% dintre produsele alimentare vandute in SUA contin zahar adaugat care actioneaza asupra consumatorului ca un drog, transformandu-l in veritabil toxicoman.
Problema nu este doar a SUA. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a tras semnalul de alarma in Mexic, Africa de Sud, Arabia Saudita, Venezuela si Iordania. in toate aceste tari, 30 % din populatie este supraponderala sau obeza.
Prima doamna a SUA, Michelle Obama, a initiat campania „Let’s move”, iar unii politicieni au incercat sa oblige industria agroalimentara sa reduca continutul de zahar in produsele sale, dar companii ca Coca-Cola, Pepsi-Cola si Pizza Hut nu au disparut din cantine si din scoli, constata realizatoarea filmului.
„Sunt numerosi cei din guvern care au incercat sa faca ceva, dar exista interese financiare in joc si se observa la urma urmei ca guvernul prefera in prezent sa faca bani mai degraba decat sa se ocupe de oameni”, denunta Stephanie Soechtig.
„Putem schimba industria alimentara refuzand sa le mai cumparam produsele si votand politicieni care vor sa amelioreze viata”, continua ea.
„Mai mult decat de bani, ei au nevoie de voturile noastre. Este genul de lupta pe care parintii si copiii trebuie s-o duca impreuna. Copiii sunt viitorii alegatori. Toata lumea trebuie responsabilizata”, subliniaza realizatoarea.
Sursa: Agerpres