“Confort maxim la un pret minim”. Acesta va fi sloganul pentru urmatorii ani, pentru agentii imobiliari din Baia Mare. Specialistii din domeniul tranzactiilor cu locuinte afirma ca, intr-un timp foarte scurt, piata imobiliarelor va intra intr-o noua era, si anume aceea in care o locuinta nu va mai fi masurata in metri patrati, ci in gradul de confort pe care il confera ca urmare a dotarilor si a amplasamentului.
In Baia Mare, conform celor spuse de agenti, nu s-a mai realizat un proiect imobiliar de aproximativ trei ani, ceea ce inseamna ca nu au mai aparutcladiri de locuit noi. Din aceasa cauza, pretul imobilelor a crescut in ultimele luni, ajungand chiar si cu 15% ridicate decat in aceeasi perioada a anului trecut. In acest context, clientii au devenit pretentiosi, gandidu-se de doua ori inainte sa cumpere un spatiu.
“Apare o noua era in imobiliare. Daca pana nu demult agentiile cautau sa aiba cantitate, de acum se pune foarte mult pret pe calitate. Primul criteriu dupa care va fi analizat un apartament va fi zona, urmand calitatea lucrarilor, adica materialele din care este construit”, a precizat Zoia Bozau, presedintele Uniunii Nationale a Agentilor Imobiliari (UNAI), filiala Maramures.
Aceste reguli vor da mai mult de lucru agentilor imobiliari, care nu vor mai putea calcula pretul unui imobil in functie de suprafata, ci vor fi obligati sa se deplaseze la fata locului pentru a constata unde este pozitionat apartamentul, daca este izolat termic si daca prezinta vreun fel de probleme.
“Vom avea o supriza cand vom auzi ca un apartament cu patru sau cinci camere va costa poate mai putin decat unul cu doua sau trei camere. Nu e tot una daca vorbim de un apartament cu patru camere construit din boltari, situat la parter, la colt de bloc neizolat sau vorbim de un altul de doua camera de exemplu, in bloc de caramida, izolat cu polistiren de 8-10 cm, la etaj, pe mijloc”, a explicat Zoia Bozau.
Cu alte cuvinte, cu cat costurile de intretinere a unui imobil vor fi mai mici, cu atat locuinta va fi mai scumpa. Daca pana in 2000, romanii inca construiau case de dimensiuni mari, cu multe anexe, dupa aceasta perioada s-a observat orientarea catre locuinte mai mici, mai conchete si mai…utile, fara mult spatiu excedentar.
In scurt timp, apreciaza specialistii, spatiul excedentar va fi acordat ca bonus la cumpararea unei locuinte, neluandu-se in calculul pretului initial.
Sursa: Calin Dragomir