Seismul a fost urmat de peste 450 de replici, cea mai puternica dintre ele avand magnitudinea de 5,2 grade pe scara Richter. Din nefericire, problemele nu s-au incheiat odata cu miscarile tectonice. Autoritatile spun ca in regiunea cea mai afectata de cutremur – Yogyakarta – exista acum pericolul unor eruptii vulcanice. Merapi, craterul inalt de peste 2.900 de metri aflat in aceasta zona a Indoneziei, a emana de cateva saptamani gaze sulfuroase, iar lava se prelinge deja pe coama muntelui. Seismologii spun ca activitatea vulcanica a fost si cauza producerii dezastrului de sambata.
Cele mai multe victime, aproximativ 2.700 de morti si mii de raniti, au fost inregistrate la Bantul, unde aproximativ 80% din casele indonezienilor sunt daramate. Pentru a face fata crizei provocate de cutremur guvernul indonezian a cerut ajutorul comunitatii internationale. El are gestionat atat problema celor aproximativ 20.000 de raniti, cat ci pe cea a refugiatilor, al caror numar a ajuns la 200.000. Prioritara este insa si cautarea supravietuitorilor.
Organizatia Natiunilor Unite, UNICEF, Statele Unite, si Comisia Europeanã au anuntat ca vor debloca ajutoare de urgenta in valoare de cateva milioane de dolari pentru sprijinirea Indoneziei. In zona au fost trimise deja echipe de interventie precum si ajutoare umanitare constand in corturi, paturi si rezervoare mobile pentru apa. Sprijin a fost promis sambata si de catre guvernul nipon, cel din China, Rusia, Taiwan, precum si de catre tarile europene.
Cutremurul de sambata este cel mai mare cataclism cu care se confrunta Indonezia dupa tzunami-ul din decembrie 2004, cand s-au inregistrat peste 165.000 de morti numai in aceasta tara.
Sursa: Larisa Tivadar
La alegerile prezidențiale din 2004 eram un copil. Aveam 7 ani și habar n-aveam ce se întâmplă în jurul meu...
Citeste mai mult