Vezi VIDEO
Misiunea recenzorilor care au batut in aceasta luna pe la usile maramuresenilor pentru a strange date despre agricultura si animale a fost in unele cazuri foarte dificila. Persoanele angajate pentru recensamant s-au lovit de indiferenta unora dintre gospodari, care, nu numai ca au refuzat sa le ofere informatii, ba chiar i-au alungat cu cainii din ograda lor.
Seful Directiei Judetene de Statistica, Vasile Pop, a declarat pentru eMaramures ca s-au inregistrat situatii in care recenzorii au fost fortati sa mearga de mai multe ori la aceleasi adrese pentru a-i convinge pe cei care locuiesc acolo sa le dea datele, conform legii.
El a subliniat insa ca, desi au existat conflicte, nu s-a ajuns pana acolo incat sa fie necesara interventia politiei sau sa se aplice amenzi, pentru ca, intr-un final, s-a ajuns la o intelegere cu oamenii. Subprefectul Gyongyke Bondi a fost cea care a semnalat ca recenzorii au avut de suferit din cauza patrupedelor care pazesc gospodariile maramuresenilor.
Directorul juridic din cadrul Administratiei Publice Locale a Primariei Baia Mare, Veronica Andercau, a dat la randul ei ca exemplu un caz din municipiul resedinta de judet, unde un recenzor a fost tinut la usa minute in sir, pana cand proprietarul a cautat pe internet date despre recensamant.
“Abia dupa ce s-a convins ca este recensamant agricol in intreaga tara si ca e obligat sa dea detaliile necesare i-a dat drumul in casa”, a relatat ea.
Pana in prezent, in judet au fost schimbati 30 de recenzori din cei 1.213 angajati initial pentru strangerea datelor din teren. Pentru plata acestor angajati in judet se va cheltui peste un milion de lei.
Recensamantul agricol se va incheia pe 31 ianuarie, dupa care se va trece la analiza datelor. Potrivit graficului intocmit, in judet au fost avute in vedere circa 140.000 de exploatatii agricole. Din acestea circa 139.000 sunt gospodarii agricole individuale si 1.000 sunt unitati cu personalitate juridica.
Sursa: L.C.