Topirea partiala a barelor de combustibil nuclear a fost anuntata in doua si posibil chiar intr-un al treilea reactor nuclear de la centrala japoneza Fukushima Daiichi, in urma cutremurului devastator produs vineri, 11 martie, iar specialistii au publicat o explicatie a acestui fenomen. O astfel de reactie se produce atunci cand dioxidul de uraniu folosit drept combustibil incepe sa se topeasca.
“Temperatura de topire a dioxidului de uraniu este de 2.865 de grade Celsius”, conform lui Martin Bertadono, specialist in fizica nucleara de la Purdue University.
In conditii normale, barele din dioxid de uraniu sunt mentinute la o temperatura inferioara punctului de topire. Caldura emisa de acestea este absorbita de apa in care sunt scufundate. Aceasta apa este pompata continuu prin reactor pentru a nu se evapora. Daca apa nu este pompata suficient de rapid, se incalzeste prea mult, fierbe si se evapora.
“Pe masura ce apa fierbe, nivelul ei in reactor scade. In cazul in care nivelul apei este suficient de scazut pentru a nu mai acoperi in intregime barele de dioxid de uraniu, acestea incep sa se incalzeasca si dupa o perioada intra in faza de topire”, mai explica Martin Bertadono.
Prin procesul de inundare a reactoarelor nucleare de la Fukushima cu apa de mare, tehnicienii niponi au impiedicat un proces de topire completa, insa o topire partiala a barelor de dioxid de uraniu ale reactorului nu a putut fi impiedicata.
“Atunci cand combustibilul nuclear se topeste, produsii de fisiune nucleara sunt eliberati in vasul de presiune al reactorului si apoi in incinta in care se afla acesta, in cazul in care exista scurgeri din vasul de presiune”, conform lui Taiwo Temipote, cercetator la Argonne National Laboratory. Din fericire, aceasta incinta in care se afla vasul de presiune este conceputa pentru a nu permite imprastierea radiatiilor.
Sursa: Agerpres