Probabil ați observat că ne confruntăm cu o creștere accelerată a numărului celor care practică această „meserie” în Baia Mare. Majoritatea sunt oameni sănătoși, apți de muncă, dar vin aici din toate colțurile țării pentru a profita de bunăvoința voastră. Bunăvoință care a făcut orașul nostru atractiv pentru aceste rețele de exploatare a milei publice și, oricât mi-aș dori, nu putem să combatem aceast fenomen fără ajutorul vostru.
„Am convocat săptămâna aceasta o ședință de urgență a Comisiei de Ordine Publică pentru a pune la punct un plan de măsuri clare prin care să descurajăm cerșetoria și să creștem gradul de siguranță pe domeniul public și în mijloacele de transport în comun. Sunt probleme care ne afectează în mod direct pe toți și care necesită acțiuni urgente. În urma discuțiilor pe care le-am avut cu reprezentanții Poliției, Jandarmeriei, cu colegii de la Poliția Locală și Direcția de Asistență Socială, am dispus deja și câteva prime măsuri.
Pentru creșterea nivelului de siguranță în mijloacele de transport în comun, încercăm să găsim modalități prin care să restricționăm accesul indivizilor care circulă fără bilet, care perturbă ordinea publică sau au alte manifestări antisociale. De asemenea, pentru că am avut inclusiv recent cazuri în care controlorii au fost agresați fizic sau verbal, dar și plângeri privind presupuse abuzuri ale angajaților URBIS, o altă măsură pe care o luăm în calcul este să dotăm controlorii cu bodycam-uri. O practică deja cunoscută în alte zone, care poate să ajute atât la descurajarea comportamentelor agresive, cât și la clarificarea oricărei situații neplăcute.
În ceea ce privește cerșetoria, vom încerca să blocăm accesul în Baia Mare celor care vin din alte zone ale țării pentru a profita de mila publică. Mulți dintre ei călătoresc cu trenul, așadar vom avea echipaje care îi vor aștepta în gară, îi vor identifica și trimite mai apoi spre adresa de domiciliu. De asemenea, vom intensifica prezența în teren a echipelor mixte de polițiști locali, polițiști și jandarmi, în special în zonele cunoscute pentru astfel de activități. Mă refer aici la piețe, intersecții aglomerate, parcuri, în fața magazinelor mari sau a lăcașurilor de cult.
Ce trebuie să înțelegem cu toții, însă, este că orice efort instituțional e zadarnic fără implicarea voastră, a cetățenilor. Refuzul vostru de a le oferi bani sau bunuri este cea mai eficientă metodă de descurajare a acestui fenomen!”, spune primarul Doru Dăncuș.
La alegerile prezidențiale din 2004 eram un copil. Aveam 7 ani și habar n-aveam ce se întâmplă în jurul meu...
Citeste mai mult