![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Tinerii din noua licee din judet vor sa-si convinga colegii teribilisti sa renunte la vicii, precum fumatul sau consumul de alcool, pentru a nu cadea in patima drogurilor. 27 de elevi au spus “nu” viciilor si au incercat sa surprinda principalele aspecte care ii indeamna pe tineri sa se refugieze in lumea stupefiantelor.
Numarul tinerilor care cad in patima viciilor de mare risc i-a determinat pe reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Maramures sa includa in cadrul concursului judetean “Sanatate pentru minte, corp si suflet” si sectiunea “Prevenire antidrog”. 27 de liceeni din Baia Mare, Sighetu Marmatiei, Somcuta Mare si Cavnic au spus: “Gata cu stupefiantele si cu plantele etnobotanice!”.
“Actiunea de astazi incheie prima parte a acestui proiect ministerial, care are ca scop prevenirea consumului de droguri”, a explicat Amelia Baciu, inspector de specialitate in cadrul ISJ Maramures si coordonatorul actiunii.
Directorul Centrului Antidrog, Dumitru Macelaru, a confirmat cresterea numarului de tineri care consuma droguri. “La prima vedere, acest procent de 30% din tineri care consuma droguri pare mic, dar comparativ cu anul 2008 numarul persoanelor trimise in judecata a crescut cu 90%”, a explicat Macelaru.
Elevii maramureseni sunt de parere ca proiectul este doar inceputul unei actiuni de durata, intrucat numarul colegilor lor care ajung sa isi distruga tineretea din cauza unor “pilule de vise” tinde sa fie tot mai mare, iar daca ei nu le vor oferi o mana de ajutor, atunci cine?
“In momentul de fata e ca o moda sa bei, sa fumezi si chiar sa te droghezi, multi o fac doar ca sa se integreze intr-un colectiv. Cel mai bine ar fi sa realizam o informare, pentru ca majoritatea celor de varsta noastra nu stiu ce consecinte pot sa aduca aceste lucruri”, este convinsa Ivette Sokacs, eleva a Colegiului National “Dragos Voda” din Sighetu Marmatiei.
“Cred ca noi ar trebui sa ne implicam tot mai mult in aceasta activitate. Sa facem pliante, sa le lipim, sa mergem pe la scoli, sa informam cat mai multi elevi de efectele daunatoare ale drogurilor”, a spus Ligia Rotaru, eleva a Colegiului National “Vasile Lucaciu” din Baia Mare.
Elevii cred ca anturajele “nefericite” sunt cauza numarului mare de tineri consumatori de droguri. “Majoritatea problemelor de acest gen se intampla din cauza anturajului. N-ar trebui sa stea cu asemenea persoane, ar trebui sa isi dea seama ca nu sunt prieteni adevarati cei care ii indeamna sa faca asa ceva”, a fost de parere Camelia Simon, eleva a Colegiului Tehnic “Anghel Saligny” din Baia Mare.
“Trebuie sa facem mai multe proiecte de acest gen, pentru a-i putea informa, pentru a-i putea gasi si a-i indruma pe drumul cel bun”, a afirmat Cristina Pop, eleva a Grupului Scolar “Ioan Buteanu” din Somcuta Mare. Elevii si dascalii participanti la concurs au mentionat ca in curand se vor organiza si alte activitati de gen.
Sursa: Catalin Tineghe