Vezi VIDEO
Un sistem de operare modern pentru evidenta apostilei eliberata de Prefectura, in cazul actelor oficiale administrative, va fi implementat la nivelul judetului Maramures. Intr-o prima faza va exista un registru electronic de evidenta a apostilei, dar se doreste ca apostila sa poata fi obtinuta si electronic. Autoritatile estimeaza ca noul sistem va facilita obtinerea apostilei, insa se va reduce si numarul de acte falsificate.
In 18 dintre statele care au adoptat Conventia de la Haga se utilizeaza deja registrul electronic de evidenta a apostilei sau apostila electronica. In maximum 16 luni se doreste ca si la nivelul prefecturilor sa fie implementat un astfel de sistem, astfel incat sa devina operabil sistemul de inregistrare electronica a apostilei la nivel national. Valoarea acestui proiect este estimata la peste 2 milioane de lei.
“Sistemul inter-operativ care va fi implementat in acest proiect se doreste a fi un registru national electronic care va permite efectuarea unei logari securizate prin codul de apostila, respectiv numarul de apostila si data emiterii, care sa confirme veridicitatea eliberarii apostilei, sau a actului pentru care s-a eliberat aceasta apostila. Deocamdata MAI urmareste implementarea sistemului de registru electronic, dar pe viitor se doreste ca si apostila sa aiba acelasi regim, respectiv sa fie electronica”, a declarat consilier in cadrul Biroului Apostila, Veronica Tomsa.
Odata cu implementarea noului sistem, fiecare persoana va putea verifica autenticitatea apostilei sau a informatiilor referitoare la actul oficial administrativ continute de aceasta, imediat dupa eliberarea apostilei. De asemenea, se va reduce numarul de acte cara aveau aplicata o apostila falsificata.
Apostila este o stampila sau un certificat eliberat de autoritatile competente ale unui stat semnatar al Conventiei de la Haga, pentru actele oficiale intocmite in statul respectiv, care urmeaza sa fie prezentate pe teritoriul unui alt stat semnatar al Conventiei. Apostila atesta originea actului oficial in vederea inlesnirii folosirii actelor oficiale in afara granitelor statului emitent si certifica autenticitatea semnaturii, calitatea in care a actionat semnatarul actului sau, dupa caz, identitatea sigiliului si a stampilei pe care acesta le poarta.
“Obiectivul general este facilitarea circulatiei actelor oficiale intre state. Conventia este autentificarea actelor. Din 2004 acest tip de acte oficiale sunt eliberate de institutia prefectului. De aceea, acest proiect este important. Este unul din documentele pe care le oficializam in care sunt implicati multi dintre concetatenii nostri care au activitati economice, activitati profesionale, personale in tarile care au semnat conventia de la Haga din 5 octombrie 1961”, a declarat prefectul judetului Maramures, Anton Rohian.
La nivel mondial, in fiecare an, sunt eliberate in jur de 10 milioane de apostile. Numai in Romania, sunt eliberate anual de institutiile prefectului 120.000 de apostile.
Sursa: Camelia Tocaci