Cadrele didactice care aplica tratamente degradante minorului ar putea fi amendate cu sume pana in 2.500 de lei, iar in cazul parintilor sanctiunea poate ajunge pana la 1.000 de lei, masura fiind prevazuta in proiectul de lege privind modificarea Legii 272/2004. Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS) a organizat, luni, o dezbatere publica a proiectului de lege pentru modificarea si completarea Legii 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului.
Proiectul de act normativ propune introducerea de sanctiuni pentru parintii care isi trimit copiii la cersit, pentru cadrele didactice care aplica pedepse corporale elevilor, dar si pentrua autoritatile care nu-si respecta atributiile stabilite prin lege.
In nota de fundamentare care insoteste documentul se precizeaza ca sunt introduse, in acelasi timp, sanctiuni pentru parinti, cadre didactice sau autoritati ale administratiei publice locale, in situatiile in care acestia nu isi indeplinesc in mod corespunzator atributiile sau responsabilitatile ce le revin in ceea ce priveste asigurarea cresterii si ingrijirii adecvate a copiilor sau luarea masurilor de protectie speciala necesare.
Directorul general de la Directia pentru Protectia Copilui din MMFPS, Elena Tudor, a precizat ca sanctiunile prevazute de proiectul de lege constau in amenzi.
„La cadrele didactice nu o sa mergem noi sa constatam contraventia, ci Ministerul Educatiei. Sanctiunile aferente specialistilor care lucreaza in domeniu vor fi constatate de Inspectia Sociala. Sanctiunile privind neasumarea si neimplicarea in finantarea sistemului de protectie sociala propunem sa fie constatate si aplicate de catre Ministerul de Finante”, a explicat Elena Tudor.
Cuantumurile amenzilor vor fi stabilite in functie de „greutatea” fiecarei atributii si, potrivit reprezentantului MMFPS, tin cont si de contextul economic actual.
Astfel, sanctiunile pentru parinti vor fi cele mai mici, pana in 1.000 de lei, la fel si sanctiunile pentru serviciile publice de asistenta sociala. Ea a precizat ca acestea sunt valorile maxime.
„La cadrele didactice, sanctiunea maxima poate fi pana la 2.500 de lei. Este limita maxima si nu ne dorim sa ajungem la situatia in care ei nu respecta obligatia de a nu folosi pedepsele corporale si tratamentele umilitoare in scoli. Nu vrem sa aplicam sactiunile, dar masuri preventive trebuie sa existe. Nimeni nu obliga niciun profesionist, fie ca este asistent social, medic, cadru medical sau functionar public care lucreaza intr-o institutie publica si intra in contact cu copilul, sa se poarte urat si sa nu se poarte asa cum trebuie”, a mai spus directorul Directiei pentru Protectia Copilului.
Concret, sanctionarea parintilor poate fi propusa in cazul in care acestia ii folosesc pe copii la cersit, iar pentru cadrele didactice, in situatia aplicarii de tratamente umilitoare sau degradante. In cazul serviciilor publice de asistenta sociala, sanctiunile pot fi propuse pentru neindeplinirea atributiilor ce le revin, iar la directiile generale de asistenta sociala si protectia copilului, in cazul neindeplinirii atributiei referitoare la verificarea si solutionarea sesizarilor privind cazurile de abuz, neglijare, exploatare si orice alte forme de violenta asupra copilului.
„Aceste completari au rolul de a asigura o mai buna aplicare a prevederilor legale deja existente, proiectul de act normativ neintroducand noi atributii in sarcina Serviciilor Publice de Asistenta Sociala de la nivelul oraselor, municipiilor si comunelor”, se arata in nota de fundamentare care insoteste documentul.
Proiectul de modificare a legii mai vizeaza reducerea numarului de copii institutionalizati prin asigurarea de servicii de zi celor aflati in risc de separare de familie.
Elena Tudor a precizat ca printr-un proiect finantat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) vor fi dezvoltate 200 de servicii de zi pentru astfel de copii, in prezent fiind deja functionale cateva zeci.
Proiectul de act normativ privind modificarea Legii 272/2004 face parte din pachetul de legi subsecvente Legii asistentei sociale.
Sursa: Mediafax