Vezi VIDEO
In vara acestui an a fost sustinut ultimul examen national de titularizare pentru ocuparea posturilor din invatamant, urmand ca, din 2012, fiecare candidat sa isi depuna dosarul de inscriere la unitatile scolare unde va dori sa profeseze. Admiterea pe functie se va face in urma unor testari sustinute in cadrul institutiilor si nu va mai fi facuta la nivel national. Ministerul Educatiei doreste ca astfel sa produca o reforma a sistemului de invatamant romanesc, insa atat directorii de scoli, cat si profesorii sunt sceptici in privinta acestui nou tip de selectie a cadrelor didactice.
Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) au aratat pentru eMaramures ca metoda care va lua locul titularizarii nationale de la anul este una eficienta in timp, pentru ca fiecare unitate de invatamant isi doreste sa angajeze profesori competenti care sa ridice standardele, iar, astfel, profesorii fara vocatie vor fi eliminati din sistem.
„In ce priveste angajarea la nivel de scoala, exista foarte multe pareri in societate, din partea tuturor celor care au de-a face cu educatia, ca vom asista la diluarea obiectivitatii, ca selectia se va face dupa alte criterii decat cele obiective, ale competentelor. Probabil ca la inceput vom asista si la situatii de genul acesta, dar personal cred ca niciun director de scoala cu viziune pe termen lung nu vrea sa isi aduca oameni mediocri, slab pregatiti”, a relatat purtatorul de cuvant al Inspectoratului scolar Maramures, Pavel Filip.
Unele unitati de invatamant din Baia Mare nu sunt straine de noua metoda propusa de catre minister, pentru ca si in anii anteriori au practicat aceasta selectie a cadrelor didactice. Insa, de la anul, conform metodologiei de aplicare a legii, comisiile de examinare din fiecare unitate de invatamant vor fi mixte iar din ele vor face parte si persoane care activeaza in invatamant.
„Consiliul de administratie nu mai este majoritar format din profesori. Atunci poate apare o prima problema: in ce masura cei care nu sunt profesori si sunt in consiliul de administratie – pentru ca nu sunt direct interesati, vor patrunde problematica organizarii concursului”, a explicat directorul Colegiului National „Gheorghe Sincai”, Ioan Muresan.
O alta problema luata in calcul este faptul ca profesorii ar putea fi nevoiti sa sustina de mai multe ori examenul, la mai multe unitati scolare, in conditiile in care nu ar reusi sa ocupe un post la prima unitate de invatamant vizata.
„Concursul pentru ocuparea posturilor este o treaba foarte serioasa. Un om care intra in sistem intra pentru o perioada foarte lunga de timp si atunci este foarte important ce om intra in sistem. Concursul trebuie sa fie bine organizat, ca sa produca o selectie buna, ca sa permita intrarea in sistem a unor oameni foarte buni. Daca nu se intampla asa, atunci concursul face rau sistemului”, a aratat Ioan Muresan.
Concursurile de ocupare a posturilor vor fi desfasurate la nivelul fiecarei unitati de invatamant si vor presupune sustinerea mai multor probe: interviu, proba practica (predare la clasa) si, in anumite situatii, o proba scrisa din specialitatea postului.
Sursa: Gabriela Kuhajda