Au aparut modificari in cazul bolnavilor cu afectiuni deosebit de grave care nu pot fi tratati in tara. Ministerul Sanatatii a precizat ca, prin noile norme se urmareste eficientizarea programului de tratament in strainatate, eliminarea birocratiei si asigurarea transparentei. Practic s-a creat un cadrul legislativ astfel incat pacientii sau reprezentantii legali ai acestora sa poata efectua corespondenta cu clinicile unde urmeaza tratamentul.
Pana acum, schimbul de documente putea fi facut numai de catre directiile de sanatate publica. In noua legislatie s-a instituit obligatia bolnavului de a se prezenta pentru evaluarea consecutiva a starii de sanatate in termen de 14 zile lucratoare sau de cate ori este programat la medicul curant care i-a recomandat tratamentul in strainatate.
Si medicul curant de specialitate care recomanda tratamentul in strainatate va avea obligatia de a elabora un raport medical pentru evaluarea starii de sanatate la un an dupa primul control efectuat, cu transmiterea acestuia directiei de sanatate publica.
Conform noii legislatii, s-a instituit obligatia directiilor de sanatate publica de a afisa si actualiza periodic informatiile cu privire la numarul cererilor inregistrate pentru trimitere la tratament in strainatate si cu privire la stadiul solutionarii acestora. De asemenea, o comisie a Ministerului Sanatatii se va intruni de doua ori pe luna pentru a aproba dosarele depuse.
Si bugetul pentru programul gratuit de tratament in strainatate a fost crescut. Daca anul trecut s-au alocat 26 milioane de lei, in 2011 suma a fost crescuta cu trei milioane de lei.
Sursa: Adina Timis