![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Vezi GALERIE FOTO
Fosti directori de mine, sefi de sectoare sau oameni responsabili cu securitatea miniera au luat parte astazi, 6 august, la o intalnire a minerilor maramureseni. Evenimentul a fost organizat cu ocazia Zilei Minerului, care este sarbatorita anual in aceasta zi. Pe langa subiectele legate de trecutul mineritului maramuresean, cei prezenti la intalnire au adus in discutie si ipoteze care ar putea conduce la redeschiderea minelor din judet.
Zeci de mineri maramureseni au raspuns invitatiei de a participa la o intalnire prin care sa rememoreze istoria mineritului maramuresean.
„Noi credem ca e potrivit ca la anumite momente sa mai fie si astfel de organizari si ne-a stimulat in organizarea acestei intalniri omul nostru la care tinem foarte mult, domnul fost ministru al minelor, domnul Dicu, de fapt ultimul ministru al minelor. Participa majoritatea oamenilor care au condus la diferite nivele, procesele miniere pana in 2007, de la sefi de sectoare, la sefi de sectoare in schimb, la ingineri de proces, la ingineri sefi, cu productia, cu securitatea miniera, la fosti directori de mine”, a precizat organizatorul intalnirii, Nicolae Bud.
Alaturi de fostii mineri a fost si primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, care a tinut sa atraga atentia cu privire la potentialul urias al Maramuresului din punct de vedere minier. El a subliniat ca este important ca minele sa fie redeschise, insa exploatarea sa fie facuta intr-un mod rational.
„Daca de sute de ani, in aceasta zona s-a desfasurat o activitate miniera, nu putem zice ca niste neinspirati de prin ‘90 – ’97 au pus definitiv cruce. Nu poti sa pui cruce naturii la ceea ce ne-a lasat Dumnezeu si natura. Resursele sunt date pentru a fi exploatate. Bineinteles, exploatate intr-un mod rational, intr-un mod prietenos fata de mediu, dar bogatia aceasta a noastra a Maramuresului, a tarii, va trebui la un moment dat scoasa la lumina intr-un mod rational, intr-un mod care sa aduca beneficii comunitatilor locale”, a spus primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches.
Pe de alta parte, fostul ministru al minelor, Nicolae Dicu, sustine ca redeschiderea mineritului este o utopie, in conditiile in care nu mai exista metalurgie nici in judet, nici la nivel national. “Nu se mai poate redeschide in urmatorii 50 de ani si o spune un chirurg in minerit, nu un doctor in minerit, ci un chirurg, deci nu se poate. Cunosc atat de bine, cred ca am ramas dintre singurii mohicani care stiu si minerit, si metalurgie, stiu ce insemneaza continuitatea si ce insemna corelarea intre cele doua, care nu mai exista. Nu se mai pot cupla, necuplandu-se nu se mai poate face minerit, mineritul fara metalurgie nu poate functiona”, a explicat fostul ministru al minelor Nicolae Dicu.
Ziua de 6 august a fost aleasa ca Zi a Minerului inca din 1929, atunci cand mai multi mineri au fost ucisi in timpul unei greve care a avut loc la Lupeni. De atunci, in ziua de 6 august sunt comemorate victimele acestei greve, dar si oamenii care au decedat in urma numeroaselor accidente de munca din minerit.
Sursa: Adela Georgescu