Norul de cenusa vulcanica va traversa partea de nord-vest si nord a Romaniei, de la Oradea la Suceava, incepand cu ora 3.00 a zilei de 17 martie pana la ora 9.00 a aceleiasi dimineti, la o altitudine de 6.000-10.000 de metri. Potrivit specialistilor, nu exista riscul ca norul de cenusa vulcanica sa se depuna la sol, cel putin in acest moment, insa autoritatile au spus ca vor informa permanent cu privire la evolutia acestuia, urmand ca sambata, la ora 12.00 sa fie facute publice noi date in acest sens. Incepand cu aceasta noapte, de la ora 12.00, vor fi inchise trei aeroporturi: Oradea, Baia Mare, Satu Mare.
Comitetul pentru Situatii de Urgenta, convocat in aceasta seara la Palatul Victoria de premierul Emil Boc, a analizat, pe baza datelor centralizate de la autoritatile responsabile, impactul pe care l-ar putea avea asupra Romaniei norul de cenusa produs de eruptia vulcanica din Islanda.
Seful Executivului a dat asigurari ca autoritatile vor mentine in permanenta observatie evolutia norului volcanic. Sambata, la ora 12.00, va avea loc o noua reuniune a Comitetului pentru Situatii de Urgenta, la finalul careia vor fi facute publice eventualele masuri decise.
La randul sau, Ioan Sandu, presedintele Autoritatii Nationale de Mediu, a precizat ca potrivit prognozei valabile pana maine la ora 12.00 nu exista nici o posibilitate ca norul de cenusa vulcanica sa produca concentratie de cenusa vulcanica pe teritoriul Romaniei. Raspunzand unei intrebari, Ioan Sandu a aratat ca nici in cazul in care ar ploua, nu ar exista decat o foarte mica posibilitate “ca acest nor sa fie spalat”.
De asemenea, secretarul de stat din Ministerul Sanatatii, Adrian Streinu-Cercel, a subliniat ca in acest moment nu sunt retinute implicatii si efecte asupra sanatatii populatiei.
In ceea ce priveste factorii de mediu, Ioan Mircea Cotosman, secretar de stat in Ministerul Mediului si Padurilor, a anuntat ca nu au fost constatate modificari in ceea ce priveste calitatea aerului. „Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, cu deosebire in judetele care vor fi afectate, va face aceste masuratori in urmatoarele 48 de ore in Bihor, Satu Mare, Maramures si Suceava. Pana acum nu au existat probleme”, a afirmat secretarul de stat din Ministerul Mediului si Padurilor.
Sursa: Ioana Osan