Vezi VIDEO
Norul de particule radioactive format in urma accidentului nuclear de la Fukushima, Japonia, este asteptat in urmatoarele zile in Romania. Reprezentantii Agentiei de Protectie a Mediului (APM) Maramures sustin insa ca nu au primit niciun fel de informatii suplimentare in acest sens de la nivel central, dar dau asigurari ca situatia este sub control, intrucat in judet exista o statie de supraveghere a radioactivitatii aerului. Specialistii realizeaza o monitorizare permanenta a radiatiilor, spune directorul APM, Viorel Iancu. Cu toate acestea, medicii nu exclud posibilitatea ca, in timp, sa creasca incidenta tumorilor in randul maramuresenilor, asa cum s-a intamplat si in cazul accidentului nuclear inregistrat la Cernobal.
Directorul executiv al Agentiei de Protectia Mediului Maramures, Viorel Iancu, afirma ca la nivelul institutiei exista o statie care monitorizeaza radiatiile din aer. La fiecare patru secunde, prin statie se transmite un semnal catre Bucuresti in care se precizeaza daca exista sau nu o depasire a nivelului radiatiilor.
“In situatia in care, Doamne fereste, ar aparea o depasire sau o apropiere cat de mica de limitele admise, se aprinde un bec, se transmite informatia la Bucuresti, iar acea mediere la o ora se reduce in functie de dispozitiile primite de la Bucuresti, la minut si este alarmat inclusiv centrul de la Viena. La ora actuala, nu a aparut nicio depasire fata de fondul natural, nu exista momentan niciun semnal ca s-ar intampla ceva pe teritoriul Romaniei”, a spus Viorel Iancu.
Portivit medicilor maramureseni, cea mai mica crestere a radiatiilor ar avea impact asupra sanatatii populatiei. Ar creste incidenta tumorilor si cazurile de cancer, arata directorul medical al Spitalului de Pneumoftiziologie (TBC) Baia Mare. Efectele apar insa in timp, asa cum s-a intamplat in cazul accidentului nuclear de la Cernobal.
“Cancerul este riscul cel mai mare, dezvoltarea tumorilor nu apare imediat dupa expunere, ci acest proces se dezvolta in timp. Dupa alte accidente nucleare care au fost de-a lungul timpului, stim ca a crescut, dupa 10-20 de ani, incidenta tumorilor. In primii ani a crescut incidenta malformatiilor fetale. Sigur riscul cel mai mare e acesta al cancerigenezei”, a precizat Lucia Osan, directorul medical al Spitalului de Pneumoftiziologie (TBC) Baia Mare.
Deocamdata, de la nivel central nu s-au primit dispozitii suplimentare, asa cum s-a intamplat atunci cand un nor toxic s-a indreptat spre Romania, dupa ce in Ucraina s-a rasturnat un vagon cu fosfor. In aceste conditii, nu sunt motive de ingrijorare, au mai aratat reprezentantii APM Maramures.
Sursa: Camelia Tocaci