O noua garnitura de europarlamentari romani a plecat spre Bruxelles, urmand sa reprezinte interesele tarii in Uniunea Europeana. Cativa dintre ei au deja experienta, pentru ca si-au facut deja ”stagiul” de pregatire in ultimul an scurs de la aderarea Romaniei la UE, altii sunt insa novici. In opinia lui Dan Mihalache, Vasile Dancu, Cristian Dumitrescu, Alexandru Athanasiu si Radu Podgoreanu, fostii reprezentanti ai PSD la Parlamentul European, Romania trebuie acum sa isi dovedeasca influenta in Parlamentul European, un lucru deloc simplu insa.
Vasile Dancu a remarcat ca, spre deosebire de ceea ce se intampla in Parlamentul Romaniei, in Parlamentul European nu e important scandalul politic sau discutiile legate de coruptie, ci e un drum foarte lung pana cand se iau anumite decizii valabile pentru intreaga Uniune Europeana.
”Politica e alta aici si logica de spectacol politic. Daca la noi sunt importante concurenta, scandalul, coruptia, aici functioneaza logica intelegerilor, a consensului, deoarece nu avem putere si opozitie. Nu se foloseste masina de vot ca la noi, e un foarte lung drum pe langa raportorul principal. E o procedura lunga pana sa ajungi sa decizi totul, sa ajungi la «Castigatorul ia totul». Logica nu e bazata pe vizibilitate maxima, ci mai mult pe discutii. Exista o parte care este preluata si o alta mai putin preluata”, a subliniat Vasile Dancu.
La randul sau, deputatul PSD Dan Mihalache a evidentiat ca important in Parlamentul European este sa dobandesti influenta si nu doar sa tii discursuri in fata unei sali goale. ”Lumea in general nu cunoaste mecanismele de functiune, ceea ce conteaza, si nu conteaza in Parlamentul European. E un spatiu de negocieri politice. Miza in Parlamentul European nu e sa vorbesti in fata unei sali goale. Trebuie sa dobandesti influenta, sa ai rapoarte cu adevarat importante. Suntem la inceputul unui proces complicat in care Romania trebuie sa dovedeasca influenta politica in aceasta institutie. Nu este deloc simplu, deoarece altii si-au consolidat influenta in aceasta institutie”, a afirmat Dan Mihalache.
Deputatul maramuresean a apreciat ca misiunea europarlamentarilor romani este aceea de a pregati ”un nou ciclu politic, care incepe din 2009, si sa-si construiasca influenta de pe aceste pozitii pentru 2009, astfel incat vocea Romaniei sa aiba relevanta in institutie”.
Europarlamentarul Cristian Dumitrescu a spus ca la Bruxelles ”lumea te accepta daca joci dupa regulile ei”. ”Trebuie sa fii competitiv, aici sunt majoritati variabile, raportorul da contur viitorului regulament. A unei legi care se aplica de maine. Principala calitate a viitorilor europarlamentari trebuie sa fie competenta”, a precizat el.
Senatorul PSD Alexandru Athanasiu a atras atentia ca nu e de ajuns ca parlamentarii romani trimisi de Romania sa ramana cu satisfactia ca au fost bagati in seama, ci trebuie sa reprezinte interesul natonal. ”Nu putem sa facem o figura respectabila, bucurandu-ne ca ne baga in seama, ne saluta pe strada, ci trebuie sa castigam respectul celorlalti, trebuie sa sutinem initiativele nationale. Trebuie macar sa pari inteligent, sa ai un background parlamentar, nu trebuie sa votezi cu patima, la noi politica e sub pamant”, a atras atentia Alexandru Athanasiu.
Europarlamentarii din Grupul Socialist European care si-au incheiat mandatul in Parlamentul European au mai aratat ca nu le-a fost deloc usor sa reprezinte Romania. Nu numai ca au fost la primul mandat si a fost o noutate ca Romania sa aiba reprezentanti in aceasta institutie, dar a fost dificil din cauza instabilitatii politice de la nivelul tarii. In plus, actualii europarlamentari au preczat ca au votat de multe ori doar din instinct pentru ca in majoritatea cazurilor nu s-a stiut care este pozitia Romaniei in legatura cu problematica discutata.
”Cei care vor veni in Parlamentul European isi vor da votul fara sa stie care este pozitia Romaniei in aceasta privinta. De multe ori, noi am votat dupa inspiratie. Romania n-a inteles ca odata devenita membra a Uniunii Europene nu trebuie sa discute doar despre ce inseamna Romania in Uniunea Europeana, ci si despre ce aduce uniunea Europeana in Romania”, a semnalat Radu Podgoreanu.
Foto: Fostii europarlamentari PSD (c) eMM.ro
Sursa: Camelia Tocaci