Vezi VIDEO
Tot mai multi salariati din Maramures fac reclamatii la Inspectoratul Teritorial de Munca. Anul trecut au fost primite sute de sesizari din partea angajatilor. In cele mai multe cazuri a fost vorba despre drepturi salariale neachitate. Sunt insa si reclamatii din ciclul „sa moara capra vecinului”.
Inspectorii de munca maramureseni au avut de solutionat 350 de reclamatii pe parcursul anului 2013. Numarul e mai mare chiar decat acum doi ani, ceea ce dovedeste ca tot mai multi angajati au prins curaj si s-au adresat institutiei abilitate pentru a-si castiga dreptatea. Cei mai multi au sesizat faptul ca nu si-au primit salariile.
„In cursul anului 2013 a crescut numarul reclamatiilor, daca ne raportam la aceeasi perioada a anului 2012 a crescut cu aproape 70 de reclamatii. Ponderea cea mai mare o au reclamatiile care fac referire la drepturile salariale neacordate”, a explicat purtatorul de cuvant al Inspectoratului Teritorial de Munca Maramures (ITM), Mircea Onea.
Au fost si numeroase sesizari referitoare la neacordarea concediului de odihna. Inspectorii de munca au aratat ca se confrunta cu tot mai multe intrebari legate de acest drept. Au existat si sesizari din ciclul „sa moara capra vecinului” la care inspectorii n-au avut alta varianta decat sa se deplaseze la fata locului si sa verifice veridicitatea celor semnalate.
„Am avut si reclamatii de genul «sa moara capra vecinului». Noi suntem obligati sa dam curs acestor reclamatii. De exemplu, au fost reclamatii referitoare la un vecin, ca vecinul lucreaza noaptea in apartament si face activitate economica, o activitate ce nu poate fi verificata, de exemplu face palarii in apartament. Sunt chestiuni «sa moara capra vecinului», sunt multe reclamatii in care ni se spune «va astept sa va conduc la fata locului», ori activitatile de control se desfasoara in baza unei legi speciale”, a precizat Mircea Onea.
Sesizarile pot fi si anonime si se pot face de salariati prin diferite modalitati: in scris, prin posta sau e-mail. Zilnic la ITM sunt primite cam 10-15 sesizari, insa nu toate pot fi verificate, deoarece unele sunt verbale sau primite telefonic.
Oficialii ITM au mai atras atentia ca nu sunt luate in considerare problemele semnalate de cei care nu mai sunt angajati la firma reclamata pentru nereguli. In cazul fostilor salariati, acestia se pot adresa doar instantelor de judecata care se ocupa de litigiile de munca.
Sursa: Camelia Tocaci