Vezi VIDEO
Fara sisteme de alarma si paratrasnete puse la punct sau cu instalatii electrice improvizate, monumentele UNESCO din Maramures risca in orice moment sa devina o amintire. Oficialii Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu National Maramures au semnalat ca desi obiectivele culturale din judet sunt la mare cautare in randul turistilor, autoritatile locale nu se implica suficient pentru a rezolva problemele existente. Unul dintre neajunsuri ar fi lipsa sistemelor de protectie a acestor monumente de o valoare inestimabila.
Oficialii Directiei pentru Cultura Maramures se feresc sa aduca in discutie problemele legate de sistemele de alarma in cazul monumentelor culturale din judet. Asta deoarece hotii pot profita in orice moment, mai ales ca n-ar fi primul caz de acest gen.
„Va spun sincer. Niciodata n-am vorbit de vreo biserica UNESCO, pentru ca a doua zi ar fi pradata, cu sistemele de iluminat pe care nu le avem, cu sistemele de alarma pe care nu le avem”, a declarat directorul Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National Maramures, Ioan Marchis.
Nici cu banalele paratrasnete nu stau insa mai bine aceste obiective care sunt la un pas de a fi afectate in orice moment de vremea nefavorabila. Conducerea institutiei culturale spune ca a ajuns la aceasta concluzie in urma unui studiu pe care l-a realizat. Paradoxal este ca pentru realizarea acestei analize au fost folositi bani trimisi din Italia de o ruda a directorului Directiei de Cultura din judet.
„De cel putin 7 ani scriu sute de interventii, am peste tot, si la Ministerul Culturii, toti ministrii care au fost si toate guvernele, sa schimbe paratrasnetele la bisericile de lemn. Eu am facut pe banii mei, ai surorii din Italia, un studiu de descarcare la unul din cele mai bune paratrasnete din Maramures, nu descarca nici 10%. Noroc ca nu sunt fulgerate bisericile, ca sunt decorative paratrasnetele. Bucurestiul mi-a promis acum bani de proiect sa facem paratrasnete in Maramures”, a precizat Ioan Marchis.
Si oficialii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Maramures au semnalat ca in orice moment exista riscul de incendii, deoarece responsabilii de aceste monumente sunt deseori neglijenti in privinta instalatiilor electrice montate.
„Eu vreau sa fac o precizare legat de ce este patrimoniul UNESCO. Nu toti cunosc ce au acolo. Au fost improvizatii pe partea electrica, noi am incercat sa le atragem atentia sa le desfiinteze. Au pus doua cabluri in fata unei icoane care era deja coapta, arsa. Asta e problema de bun-simt, nu-ti trebuie sa ai Sorbona, sa fi om de cultura sau academician. Atunci cand am fost la Breb ca fuge pamantul, trebuia sa astepte doi ani ca sa aduca doua rabe de pamant? Nu se poate, sunt lucruri de suflet”, a atras atentia adjunctul inspectorului-sef al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Maramures, Eugen Nour.
Reprezentantii de la Cultura spera ca totusi situatia sa se reglementeze prin derularea proiectului care vizeaza „Circuitul bisericilor de lemn din Maramures”. Asta pentru ca e nevoie de punerea in valoare a monumentelor UNESCO, de amenajarea drumurilor de acces, a parcarilor si de realizarea dotarilor necesare pentru ca turistii sa poata pleca din Maramures cu impresii pozitive despre vizita facuta la obiectivele culturale si religioase din judet.
In plus, autoritatile maramuresene au atras atentia ca si primarii trebuie sa se implice mai mult in pastrarea valorilor culturale.
Sursa: Camelia Tocaci