Vezi VIDEO
Producatorii au interdictie la comercializarea laptelui neconform, conform unei directive a Comisiei Europene intrata in vigoare la inceputul anului. Micii fermieri au in acest caz doua solutii: fie transforma laptele in specialitati de branza, precum cascavalul afumat, fie se doteaza cu instalatiile speciale cerute de legislatie ca sa il vanda. Fermierii din Maramures sustin ca nu mai au mult pana vor renunta la cresterea de animale, pentru ca nu ii ajuta nimeni si li se impun mai mereu diverse reguli.
Producatorii au obligativitatea ca de la 1 ianuarie 2014 sa aiba certificate care sa ateste conformitatea laptelui comercializat in piete. Deocamdata, micii fermieri au fost pasuiti, astfel incat in primele zile din 2014, acestia au putut sa-si vanda produsele in aceleasi conditii. Noile norme ii nemultumesc insa pe producatori, acestia aratand ca nu sunt deloc sprijiniti financiar, ci in permanenta li se impun diverse conditii.
“Tanc de racire n-avem posibilitate, dar acasa il tinem in frigider, aici in frigider, se respecta legile.E foarte greu. Daca ne pune la tancuri, renuntam la vaci si apoi or manca orasenii de pe tanc. Nu sunt posibilitati si nici nu ne ajuta cu nimic, probabil vor sa infraneze producatorul. De cand e lumea n-o trait cu lapte din tancuri si n-o murit nimeni. Strabunicii nostri o murit la 100 de ani si acum mor la 40-50 de ani, din lapte nu moare nimeni, ca n-a fi tanc, dar asta cred ca-i o politica. Vine lapte din import, si ala e bun. Al nostru nu-i bun, politica e mare”, a afirmat unul dintre producatori, Augustin Nistor.
Taranii sunt la un pas de a renunta la cresterea animalelor in gospodarie, aratand ca nu li se renteaza deloc sa mai aiba astfel de indeletniciri.
“Nici nu se merita sa tii vaca, sa dai laptele cu 80 de bani la aia care colecteaza laptele. E foarte greu. Pentru ca noi taranii nu zicem ca ni-i greu. Noi lucram, si de aici s-o trait si la oras, n-o fost atatea magazine cu lactate, de la tarani o trait”, a spus o producatoare.
O alta producatoare a mai aratat ca “noi producatorii nu avem dreptul, care muncim. Deie-ne locuri de munca si nu ne mai ocupam de agricultura. O sa lasam asa, sa vina strainii si sa fim noi iobagi sau ce sa facem? Sa nu te lase sa vinzi, din ce sa traim? Cand calculezi la sfarsit de luna, munca ta nici n-o mai pui”.
De cealalta parte, cumparatorii spun ca lactatele de la tarani nici nu se compara cu cele din magazine. Cei mai multi dintre clienti spun ca prefera sa cumpere lapte si branza din piata, pentru ca e mult mai bun decat cel comercializat in supermarket.
“Din piata am o femeie care tot timpul vine si imi aduce lapte si stiu ca e bun. De la oameni, mai ales de unde stiu eu ca-l iau, lapte bun, gros. De la pravalie nu prea iau, ca e si scump, si slab”, a aratat una dintre cumparatoare.
Calitatea laptelui ca materie prima este data de componentele fizico-chimice, de incarcatura de germeni si de numarul de celule somatice care apar din cauza igienei necorespunzatoare a mamelei, stare ce poate genera infectii. Cu cat numarul celulelor somatice din lapte este mai mare, cu atat mai mult cresc sansele ca laptele sa fie considerat neconform. Numarul total de germeni existenti in lapte nu trebuie sa depaseasca 100.000 de germeni/ml, iar numarul de celule somatice trebuie sa fie sub 400.000 de celule/ml., potrivit normelor europene
Sursa: Camelia Tocaci