Vezi VIDEO
Recalcularea pensiilor si scaderea care va surveni in urma acestei decizii a creat nemultumiri in randul fostilor militari din Maramures, care sunt hotarati sa dea in judecata directiile de pensii militare. Nemultumirile acestora sunt legate de faptul ca prevederile actualei legi a pensiilor sunt retroactive si ca alte categorii profesionale au scapat de recalcularea drepturilor banesti.
Dupa 30 sau 40 de ani petrecuti in slujba tarii, militarii s-au trezit ca Guvernul a hotarat ca pensiile lor „de lux”, dupa catalogarea celor aflati la putere, trebuie recalculate, astfel incat, dupa aplicarea legii, vor pierde procente bune din pensie. Singura solutie identificata de catre cadrele militare aflate in rezerva sau retragere este actionarea in judecata a directiilor de pensii militare.
„Este mare pacat ca toti care suntem aici si cei care vin dupa noi ne-am sacrificat viata, familiile pentru a fi in slujba statului. Am jurat cu pretul vietii sa aparam ordinea de drept, viata si libertatea cetatenilor, sa slujim aceasta tara si, in acest moment, ideea este ca aceste institutii nu mai sunt de actualitate si ca nu mai sunt atat de necesare. In final, daca justitia va fi dreapta, numai in instanta ne vom putea castiga drepturile”, a declarat Ioan Hendre, presedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, in Rezerva si in Retragere.
Inainte de votarea noii legi a pensiilor, reprezentanti ai cadrelor militare din Maramures si-au prezentat problemele lor parlamentarilor maramureseni, fara insa ca acestia sa ii sprijine in niciun fel. De asemenea, militarii pensionari sunt constienti de faptul ca exista sanse foarte mici ca acest proces sa fie castigat intr-o instanta din tara.
„Punctul meu de vedere este ca va fi dificil de a castiga in tara, dar exista si instante internationale si s-a dovedit ca anumite procese se castiga la instantele internationale. Exista precedente in acest sens si in alte tari”, a mai spus Ioan Hendre.
Pensionarului militar nu i se va calcula pensia dupa salariul mediu brut, asa cum se intampla pana acum, ci dupa veniturile pe care i le inventariaza centrul militar zonal. Pana la inceputul lunii septembrie, au fost recalculate, la nivelul tarii, 6.200 de pensii speciale. Recalcularea pensiilor ar aduce, conform calculelor guvernului, la o economie de aproximativ 300 milioane de lei anual.
Sursa: Andrei Gherghel